Controles?
El programa “Controles?” és una iniciativa de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona que consisteix en una exposició itinerant que incorpora la interacció i les noves tecnologies. Té com a objectiu informar sobre els riscos de les drogues i com prevenir-ne el consum i reflexionar sobre el bon ús de les pantalles.
Aquesta eina, amb estades d’una a cinc setmanes (segons la grandària del municipi), s’ofereix als municipis de la demarcació de Barcelona
Aquesta eina, amb estades d’una a cinc setmanes (segons la grandària del municipi), s’ofereix als municipis de la demarcació de Barcelona
que disposin de centres d'educació secundària. Té com a objectius: proporcionar informació sobre les drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum, fomentar el bon ús de les pantalles, promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida, reflexionar sobre l'estil educatiu dels pares i les mares per prevenir el consum de drogues i afavorir el bon ús de les pantalles dels seus fills i filles, i, finalment, oferir eines als professionals per treballar la prevenció en conductes addictives des del seu àmbit d’actuació.
Pensada per a ser emprada, no com una activitat aïllada, sinó formant part d’una acció global que requereix un treball previ i posterior a la visita a l’exposició, i per a la qual cal la implicació dels centres educatius, de les famílies i dels professionals. L’exposició Controles? s’adreça al treball amb quatre col•lectius diferenciats: els adolescents de 12 a 15 anys, els joves de 16 anys i més grans i els pares i mares, professionals i adults en general.
L'exposició s'estructura en tres nivells:
- 1. Informació general per a tots els públics sobre el tabac, l’alcohol, el cànnabis, les begudes energètiques i les pantalles, i sobre com afecten les drogues al cervell. Aquesta informació es presenta mitjançant cinc figures ubicades en una posició central i destacada.
- 2. Informació específica per a cada tipus de públic (adolescents, joves, famílies) distribuïda en àmbits separats definits per tres mòduls identificats amb un color per a cada grup de població.
- 3.Una pantalla tàctil fixa i deu tauletes amb jocs interactius per reflexionar al voltant de la presa de decisions, i treballar la informació sobre drogues, que es distribueix entre els visitants.
Tots aquests elements s’ubiquen en un espai tancat (ex.: sala d'exposicions) amb accés a Internet, de més de 150 m2 i amb un espai annex per a la dinamització dels grups de visitants.