Què és el tabac?
El tabac és una substància estimulant que augmenta els nivells d'activitat tant del sistema nerviós central com d’altres sistemes de l’organisme.
El fum del tabac conté més de 4.000 substàncies químiques com el quitrà, el monòxid de carboni i els gasos irritants. La substància addictiva del tabac és la nicotina, un estimulant del sistema nerviós central que genera forta dependència, augmenta l’activitat cardíaca i vascular, i disminueix els nivells d’oxigen, entre d’altres accions.
A més, el tabac no només afecta la salut, ja que moltes de les substàncies que contenen les cigarretes, com les que contenen les burilles, no són biodegradables i afecten de manera negativa el medi ambient.
Quan una persona fuma el cor li funciona més de pressa, la pressió sanguínia s’eleva i augmenta el ritme respiratori.
Hi ha fumadors que diuen que el tabac relaxa... Però són aquells que han generat dependència a la nicotina i que quan fumen els sembla que es relaxen, però en realitat l’efecte és perquè els treu la necessitat de l’organisme de tenir-hi nicotina (síndrome d’abstinència).
A curt termini, produeix mal alè, pudor corporal i de la roba, disminució dels sentits del gust i l’olfacte, i empitjora el rendiment físic o esportiu, ja que disminueix la capacitat pulmonar.
A llarg termini, el fum del tabac contribueix a l’envelliment prematur de la pell i l’esgrogueïment de les dents. També augmenta el risc de patir malalties pulmonars (bronquitis crònica), digestives (úlcera d’estómac) o cardiovasculars. En els fumadors, la probabilitat d’aparició de càncer de pulmó i de molts altres tipus, així com d’infart cardíac i cerebral, és molt més elevada que en no fumadors. A més, el consum de tabac pot generar impotència sexual en la persona que el consumeix i avançament de la menopausa en les dones.
Deixar de fumar disminueix riscos al cap de poques hores (recuperació del gust i l’olfacte, dilatació dels bronquis) i entre l’any (malalties cardiovasculars) i els 10 anys (càncer i infart cerebral) els riscos s’aproximen als nivells de la població general.
Les persones exposades al fum del tabac tenen més risc de patir malalties associades al consum de tabac. Qualsevol exposició al fum del tabac suposa un risc per a la salut, i el nivell segur lliure de riscos és zero.
A més, per al cultiu de la planta del tabac i per al seu procés d’elaboració s’utilitzen milers d’hectàrees que es podrien fer servir per cultivar aliments.
Les cigarretes electròniques són dispositius electrònics, amb forma de cigarreta o no!, que contenen un líquid recarregable amb una barreja de nicotina, propiglicerol i altres compostos químics.
A diferència de la cigarreta convencional, aquesta no “crema” i això fa que algunes persones creguin que és més segura. Però la realitat és que es desconeixen gran part dels productes que contenen, i se sap que tot i que no “cremi”, inhalar aquest vapor té riscos.
Començar a fumar cigarretes electròniques augmenta la probabilitat de fumar tabac. Tot i que algunes persones les poden fer servir per deixar de fumar, no han demostrat ser la millor via, si no hi ha l’acompanyament d’un professional sanitari.