Cocaïna

Cocaïna

 

Descripció

Substància que s’extreu de les fulles de l’arbust Erythroxylum coca i Erythroxylum novogranatense, després d’un procés d’elaboració químic. La planta creix principalment en zones de l’altiplà del Perú i de Bolívia.

 

Presentació

Segons el procés d’elaboració, les formes de presentació van des d’infusions (mate de coca), pasta base (basuco a l’Amèrica Llatina, base o crack) i pols blanca (clorhidrat de cocaïna).

 

Administració

A l’Estat Espanyol es consumeix principalment clorhidrat de cocaïna i es fa per aspiració nasal (esnifada), tot i que en alguns llocs s’han detectat consumidors de crack, què és una variant apta per ser fumada o per inhalar-ne els vapors. També es pot consumir per via intravenosa.

 

Efectes sobre el sistema nerviós central

Estimulant

 

Efectes sobre l’organisme i la conducta

Produeix efectes diferents en l’inici del consum i al final, tot i que hi ha alguns efectes que poden perdurar més hores. Aquests efectes són ràpids, intensos i de curta durada. La intensitat i la duració pot variar en funció de la vía d’administració (de 30 a 45 minuts per vía intranasal i de 10 a 15 minuts per via intravenosa o fumada).

Sobre l’organisme, a l’inici produeix la constricció dels vasos sanguinis, la dilatació de les pupil•les i un augment de la temperatura corporal, la freqüència cardíaca i la pressió arterial. Poden aparèixer també moviments repetitius (estereotípies) i bruxisme (serrar les dents).

En el camp conductual o psicològic, a l’inici provoca una sensació d’eufòria, ganes de parlar, acceleració de les idees, augment de la sociabilitat, disminució del cansament, la son i la gana, sensació d’energia, etc. Quan els efectes disminueixen pot produir apatia i decaïment, generar irritabilitat, paranoia i agressivitat.

 

Tolerància i dependència

Genera tolerància i pot donar lloc a una dependència molt intensa. Si es consumeix amb alcohol augmenta la probabilitat de partir dependència a les dues substàncies.

Deixar de prendre cocaïna després d’un temps de consum continuat provoca un “efecte rebot” (amb depressió, abatiment, irritabilitat, etc.).

 

Riscos a curt i llarg termini

Tant a curt com a llarg termini, s’incrementen els riscos de patir accidents de trànsit o laborals i d’adoptar conductes sexuals de risc i sense protecció, a més de problemes relacionals i familiars i d’una despesa important de diners.

A llarg termini, el consum pot produir pèrdua de gana, insomni, perforació nasal, sinusitis, alteracions respiratòries, accidents cardiovasculars (infart, hemorràgia cerebral...) i neurològics, etc.

Si es comparteixen els utensilis de consum, augmenta el risc de contagi d’infeccions com les hepatitis B i C o el VIH.

També pot desencadenar comportaments estranys i violents, tremolor, disfòria, vertigen, idees paranoides i altres problemes psiquiàtrics.