Begudes energètiques

Begudes energètiques

 

Descripció

Les begudes energètiques estan fetes principalment de cafeïna i sucres, i d’altres substàncies com la taurina, glucuronolactona, guaranà, etc. Totes aquestes substàncies són estimulants. A aquest tipus de begudes se li atorguen propietats energètiques, millora de la concentració o pràctica esportiva. Però realment els components d’aquestes begudes només bloquegen el cansament i la fatiga, però no produeixen nova energia.

 

Presentació

Líquid

 

Administració

Oral

 

Efectes sobre el sistema nerviós central

Estimulant

 

Efectes sobre l’organisme i la conducta

 

Tolerància i dependència

Tot i que la tolerància i la dependència que produeix la cafeïna és menys intenses que en les altres substàncies, el consum habitual pot generar tolerància i dependència.

 

Riscos a curt i llarg termini

La combinació de begudes alcohòliques i energètiques tampoc no està recomanada. Barrejar una substància estimulant i una depressora no fa que els efectes es compensin. La beguda energètica donarà una falsa sensació de control, ja que disfressa els efectes de l’alcohol, però no redueix les conseqüències motores i visuals causats per aquest.

Tampoc està recomanat prendre aquest tipus de substàncies per la pràctica esportiva, ja que els efectes sobre l’organisme poden afectar a nivell cardíac i a la resistència en la pràctica de l’esport.