Presentació

 

Controles?

El programa Controles? és una iniciativa de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, que consisteix en una exposició itinerant que incorpora la interacció i les noves tecnologies per informar sobre els riscos de les drogues i com prevenir-ne el seu consum.

Aquesta eina s’ofereix als municipis de fins a 300.000 habitants de la demarcació de Barcelona que disposin de centres d'educació secundària, per a estades d’una a cinc setmanes (segons la grandària del municipi), i té com a objectius: proporcionar informació sobre les drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum, promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida, reflexionar sobre l'estil educatiu dels pares i mares per prevenir el consum de drogues dels seus fills i filles, i per últim, oferir eines als professionals per a treballar la prevenció en drogodependències des del seu àmbit d’actuació.

 

 

A qui va adreçat?

Pensada per a ser emprada, no com una activitat aïllada, sinó formant part d’una acció global que requereix un treball previ i posterior a la visita a l’exposició, i per a la qual cal la implicació dels centres educatius, de les famílies i dels professionals. L’exposició Controles? s’adreça al treball amb quatre col•lectius diferenciats: els adolescents de 12 a 15 anys, els joves de 16 anys i més grans i els pares i mares, professionals i adults en general.

L'exposició s'estructura en tres nivells:

  1. Informació general per a tots els públics sobre el tabac, l’alcohol, el cànnabis, i les begudes energètiques, i sobre com afecten les drogues sobre el cervell. Aquesta informació es presenta mitjançant qautre figures ubicades en una posició central i destacada.
  2. Informació específica per a cada tipus de públic (adolescents, joves, pares i mares) oferida en àmbits separats definits per tres mòduls identificats amb un color per cada grup de població; jocs interactius a través d’uns iPad™ que es distribueixen entre els visitants i que contenen tot el material de l'exposició.
  3. Una pantalla tàctil fixa pensada per a que facin un joc interactiu els pares i mares i els professionals. Tots aquests elements s’ubiquen en un espai tancat (ex.: sala d'exposicions) amb accés a Internet, d’un mínim de 100 m2 i amb un espai annex per a la dinamització dels grups de visitants.

Activitats complementàries a l’exposició

Les activitats que s’organitzen al voltant de l'exposició (a banda de la possibilitat de visitar-la individualment) inclouen visites guiades per a diferents col•lectius (alumnes d'ESO, batxillerat i cicles formatius, pares i mares, professionals), d’una durada aproximada d'una hora i mitja, en què professionals experts en el tema presenten els continguts i dinamitzen un procés de reflexió i diàleg amb els grups de visitants.

A més, s'acompanya de materials (ex.: guia per a pares i mares, guia d’activitats), recursos (ex.: web) i una proposta d’activitats complementàries: taller de formació per als alumnes de cada aula que visita l'exposició; sessió de formació en drogodependències per als docents, en què també se’ls faciliten eines bàsiques per poder realitzar tallers a l'aula; sessió formativa en drogodependències per a professionals de diferents àmbits d’actuació, en què es faciliten eines per treballar la prevenció des del seu àmbit d’actuació laboral; i una sessió de treball amb pares i mares per proporcionar-los-hi informació sobre drogues i pautes educatives per prevenir el seu consum en els fills.

Itinerància Exposició

Podreu visitar l'exposició Controles? a tots els municipis on es presenta. Consulteu la seva itinerància aquí.

Llegir Més 

Activitats del Programa

El programa Controles? complementa la seva exposició amb diverses activitats complementàries. Consulta aquestes activitats aquí.

Llegir Més 

Mitjans de comunicació

Es presenta un recull de premsa de les notícies relacionades amb el Controles? a cada municipi.

Llegir Més 

Per sol.licitar l'exposició i per més informació sobre el Programa Controles? podeu trucar al tel. 93 4049417 de la Subsecció de Programes i Projectes - Spott - Diputació de Barcelona o bé enviar un correu electrònic a la següent adreça: expocontroles@diba.cat