Tabac

Tabac

 

TABACUM – Què és?

Es tracta de fulles seques i preparades d'una planta que es conrea a tot el món: la Nicotina tabacum. El seu ús tradicional, originari d’Amèrica, té milers d'anys i s'ha emprat com a droga cultural, religiosa i medicinal. Hi ha diferents maneres de consumir tabac: fumar-lo (cigar, cigarretes o tabac en pipa), mastegar-lo o aspirar-lo en pols o rapè. Actualment, es consumeix sobretot en forma de cigarretes, que és precisament la forma que crea més addicció.

Per a les tabaqueres... és un negoci rodó. En poc temps les persones s'hi enganxen, i la forta addicció que genera els assegura els guanys.

Per a les persones consumidores... esdevé un autèntic problema. A les repercussions en la seva salut, s'hi afegeixen la dependència associada, la despesa econòmica, l'impacte negatiu del fum en les persones del seu entorn i la dificultat creixent per trobar espais on poder fumar.

T'has preguntat mai...
Per què els paquets de tabac tenen aquesta forma?

Les cigarretes es venen preparades d’una en una en paquets de 20 unitats, i estan dissenyades - tant en forma com en components químics- per facilitar que les persones en fumin compulsivament i s’hi acabin enganxant. El disseny en forma de monodosi -la cigarreta- facilita que el cervell s’acostumi a rebre nicotina cada hora aproximadament, la qual cosa fa que un fumador dependent consumeixi entre quinze i vint cigarretes al dia.

 

SABEM TOT EL QUE PORTA? - Els components del tabac

El fum del tabac conté una gran quantitat de substàncies químiques tòxiques per a l’organisme. S’ha calculat que en pot tenir fins a 4.000, entre les quals es troben la nicotina, el monòxid de carboni o el quitrà:

  • La nicotina és el principi actiu de la planta del tabac; és a dir, la responsable dels seus efectes sobre el cervell i la culpable que el tabac sigui tant addictiu.
  • El monòxid de carboni és un gas molt tòxic que surt de la cigarreta quan es crema. Com que té una gran afinitat amb l'hemoglobina (la proteïna dels glòbuls vermells encarregada de transportar oxigen), quan arriba als pulmons ocupa l’espai de l’oxigen dels glòbuls vermells i disminueix la capacitat de la sang per transportar-lo.
  • El quitrà és una substància de color fosc i gust desagradable. És el responsable de les taques a la pell dels dits i les dents, i sembla que té alguna cosa a veure amb algunes formes de càncer atribuïbles al tabaquisme: de pulmó, de boca, de faringe, d'esòfag, de bufeta, etc.

Com ja saps, aquestes substàncies es troben en el fum del tabac. Però no en tots els fums de la mateixa manera. En funció del tipus de tabac, dels additius, de la mida de la cigarreta, de la força amb què es fa la calada, del tipus de paper... n'hi ha en més o menys proporció.

T'has preguntat mai...
Què consumeix una persona fumadora quan fuma tabac?

Doncs no només se la juga la persona que pren drogues il•legals per no saber exactament què està consumint. La situació de la persona fumadora és semblant: les empreses tabaqueres ometen deliberadament els additius amb què tracten el tabac... i desconeixen els efectes que aquests additius tenen en el nostre organisme.

 

RELAXANT O ESTIMULANT? - Efectes sobre el cervell

A diferència del que podem pensar, la nicotina és un estimulant de l’activitat del cervell. Quan una persona fuma tabac s'accelera la seva freqüència cardíaca, la pressió arterial i el ritme respiratori, i disminueix la sensació de gana. Psicològicament, sembla que pot ajudar a millorar lleugerament l'atenció, l'aprenentatge, el temps de reacció i la vigilància, però només quan es tracta de tasques molt senzilles.

De vegades pot semblar un relaxant perquè sovint moltes persones fumadores necessiten fumar per fer-se passar el nerviosisme que els genera, justament, el fet de no estar fumant. Quan això passa és perquè la persona ja n’és dependent i, per tant, el seu cervell està demanant a crits la nicotina per poder funcionar.

 

Quant val?
EL TABAC IMPACTA - Repercussions en la salut

D'impactes, sempre indesitjables, n'hi ha de tota mena:

  1. Immediats: es redueix la capacitat pulmonar, es té mal alè, la roba fa pudor, es perd el sentit del gust, s'incrementen els refredats.
  2. A mitjà termini: envelliment de la pell, esgrogueïment de les dents, ofec i dificultats per pujar escales o fer exercici físic, tos.
  3. A llarg termini: impotència, càncer pulmonar i de coll, malalties cardiovasculars, emfisema i d'altres.
  4. En la salut psíquica: per la seva capacitat d'addicció, i com tota dependència, el consum de tabac s’associa a malestar i a sentiments de frustració i fracàs.
  5. En la salut social: problemes per qui comparteix l'espai amb persones fumadores (a casa, al cotxe), baixes laborals i despesa sanitària. Sense oblidar la impunitat amb què actuen les multinacionals, que intenten enganxar els joves amb la seva publicitat enganyosa.

Tot plegat fa que sigui, quantitativament, la droga amb més morts associades i la primera causa evitable de mort a Catalunya.

T'has preguntat mai...
Com afecta el consum de tabac a la pràctica de l'esport?

Nombrosos estudis han mostrat que el consum de tabac afecta, i molt, el rendiment esportiu en les persones fumadores, ja que són menys resistents a l'exercici físic, tenen una capacitat pulmonar menor i es cansen més, i més ràpid.

 

FUMA QUI NO FUMA – Com afecta els altres

Als fumadors els afecta el fum, i als que no fumen també (inhalen l'aire contaminat). Un ambient carregat dificulta respirar amb comoditat perquè redueix la presència d'oxigen i augmenta la de CO2. A més, cal tenir en compte l’estreta relació que hi ha entre el fet de respirar aire contaminat i l'increment del risc de patir diverses malalties, com ara càncers, malalties cardiovasculars i problemes respiratoris (malaltia pulmonar obstructiva crònica, bronquitis crònica, etc.).

El consum de tabac d'una persona també ens pot afectar emocionalment. Conviure amb una persona fumadora que ens importa i observar les conseqüències del tabac en la seva salut i en el seu estat d'ànim no és agradable. A les persones que estimem els desitgem una bona salut i, quan es tracta del tabac, sabem que poden evitar el malestar que els provoca. Com? Deixant-lo.

T'has preguntat mai...
Quant fum empassa una persona no fumadora que comparteix espai amb algú que fuma?

Alguns estudis mostren que l'exposició durant una hora a l'aire contaminat per fum de tabac equival a fumar-se tres cigarretes, i les conseqüències de l'exposició a aquest aire són nombroses.

 

ELS DINERS S'ESFUMEN – Costos associats

Una persona que fumi un paquet de tabac al dia pot gastar en un any l'equivalent a: dos mesos de lloguer d'un pis, tot el que necessitaria un esportista (gimnàs, federació, torneigs, roba, calçat i estris) o dues terceres parts d'un màster universitari. Els ingressos de l'Estat en impostos no cobreixen les despeses sanitàries generades per fumar. A més, hi hem d'afegir l'alta despesa laboral associada a malalties, el temps que es deixa de treballar per fumar (qui l'hauria de pagar?) i l'impacte ecològic de les burilles (triguen entre un any i dos a descompondre's).

 

ADDICCIÓ EN FÓRMULA 1 - Dependència

Més que dependència, dependències. I no només a causa del tabac en si, sinó de tot el tractament químic posterior i de la presentació en monodosi de les cigarretes.

De dependència física n'hi ha, i és molt forta, però la més potent és la psicològica. Aquesta és la responsable que, en poc temps, la persona que juga amb el tabac es faci fumadora habitual i que després tingui força dificultats per abandonar-ne el consum. Així, el que determina que una persona fumadora necessiti nicotina per funcionar amb normalitat no és tant el desig d'evitar els efectes físics desagradables sinó una necessitat imperiosa del cervell per rebre nicotina, que fa que no pugui deixar de pensar en el tabac i que es posi de mal humor quan no pot fumar.

També enganxa creure’s que fumant tabac s’és més gran, més guai o més sexi. Molt aviat s’acaba fumant per qualsevol motiu: en moments d’estrès, d’avorriment, quan s’acaba de menjar o mentre s’espera el menjar, o bé per tenir alguna cosa a la mà.

T'has preguntat mai...
Per què les persones fumadores necessiten fumar tan sovint?

L'addicció a la nicotina es veu potenciada per la forma en la qual aquesta substància és alliberada de la cigarreta. Després d'una calada, la nicotina tarda poc menys de deu segons a arribar al cervell. Tot i que la nicotina s'absorbeix ràpidament, els seus efectes desapareixen en uns quants minuts. Això explica que una persona fumadora necessiti fumar amb molta freqüència, per evitar la síndrome d'abstinència, tant física com psicològica.

 

INDEPENDITZAR-SE
NO EL DEIXO, EL REGALO! - Deixar de fumar

Deixar-ho... però com i quan? Doncs com més aviat millor. T’estalviaràs problemes de salut i faràs que la dependència s’instauri. De fet, si una persona valora que (encara) no està enganxada, justament és el moment idoni per deixar de fumar.

Independentment de l'edat que tinguis, de si ets noi o noia, del temps que fa que fumes... deixar el tabac comporta molts beneficis. Alguns es poden veure quasi immediatament, d'altres al cap de poc temps i alguns a llarg termini. El que és clar és que tots t’acabaran ajudant a tenir una vida més saludable.

Per deixar de fumar, però, és imprescindible proposar-s'ho i estar motivat. És útil envoltar-se d'un ambient favorable (mirar d'estar en llocs sense fum i amb persones no fumadores), i quan s'està molt enganxat pot ser útil emprar tractaments psicològics o farmacològics. Hi ha medicaments que deixen anar nicotina (xiclets o pegats) i n'hi ha que disminueixen el desig de fumar.

T'has preguntat mai...
Quins beneficis sobre la salut té deixar de fumar?

Quan han passat El teu cos comença a notar que...
20 min. Disminueixen el ritme i la freqüència cardíacs. Disminueix la pressió arterial. Augmenta la temperatura de les mans i els peus fins a nivells normals.
8 h. Els nivells d’oxigen a la sang augmenten i els nivells de monòxid de carboni disminueixen, ambdós fins a nivells normals.
24 h. El risc d'infart de miocardi disminueix.
2 set - 9 mes. Millora notablement la circulació, i la funció pulmonar augmenta fins a un 30%.
1 mes - 9 mes. Disminueixen símptomes com ara la tos, la congestió nasal o la fatiga, i incrementa l’energia general. A més, les petites projeccions ciliars que recobreixen el tracte respiratori inferior recuperen la seva funció normal, de manera que capaciten de nou l'organisme per netejar el tracte respiratori i reduir les infeccions.
1 any El risc de patir una malaltia coronària es redueix a la meitat.
5 anys La taxa de mortalitat per càncer de pulmó disminueix quasi en un 50% en comparació amb un fumador d'un paquet de cigarretes diari. El risc de càncer de boca es redueix a la meitat.
10 anys La taxa de mortalitat per càncer de pulmó i el risc d'accident vascular cerebral són similars als d'una persona que no ha fumat mai. Disminueix també el risc de càncer de boca, coll, esòfag, bufeta, ronyó i pàncrees.