Alcohol

Alcohol

 

SEMBLA EL QUE NO ÉS – Els efectes de l’alcohol

Les begudes alcohòliques contenen totes alcohol etílic, que és una droga depressora de l’activitat del cervell (alenteix el funcionament del cervell). Com totes les drogues, és capaç de generar dependència i, consumit en grans quantitats, pot generar problemes a la persona que el consumeix i als que l’envolten.

L’alcohol afecta les aptituds mentals (atenció, pensament, etc.) i psicomotrius (temps de reacció, equilibri, etc.). Pres en poca quantitat anima i desinhibeix, però en quantitats més elevades fa que la persona subestimi els riscos, es torni impulsiva, s’adormi, li costi reaccionar, i fins i tot que pugui entrar en coma. Tot això pot donar lloc a baralles, accidents, conductes sexuals de risc, etc.

Per això, hi ha qui diu que és una substància que enganya, perquè sembla una cosa però n'és una altra. Els efectes de l’alcohol depenen de diversos factors que interactuen entre ells, com ara el sexe, el tipus de beguda i la possible barreja de begudes, l'estat d'ànim (també pot potenciar la tristor), la dosi (des de procurar un puntet d'alegria fins a fer que una persona no sigui conscient del que passa o fer que es quedi adormida) o altres característiques personals, psicològiques i orgàniques de la persona que en consumeix.

De vegades, pot semblar que l'alcohol afavoreixi les relacions socials i ajudi a mostrar-se més obert i simpàtic amb les altres persones, però no sempre és així. Alguns cops pot potenciar un estat d'ànim trist que ja portàvem de casa i pot fer que acabem plorant pels racons. Quan se'n pren molt, l'alcohol no només no ajuda a relacionar-se positivament sinó que pot fer que ens passem d'insistents, de graciosos, de pesats, i fins i tot d'agressius. I això ens pot posar en més d'un embolic.

Però els efectes de l'alcohol no els pateix només aquell que decideix prendre'n. Quan tenim un ensurt amb un cotxe que condueix algú que ha begut, quan hem de portar a casa un amic o amiga que s'ha passat o quan hem d'aguantar un pesat que no para de tirar-nos la canya perquè va borratxo... estem patint les conseqüències de l'alcohol sense haver-ne consumit!

 

L'ALCOHOL BAIXA I PUJA – Absorció

Quan l'alcohol entra a l'estómac, passa a l'intestí i després a la sang, a través de la qual es passeja per tot el cos i, per tant, també pel cervell (i roman a la sang moltes hores). Durant aquest recorregut, però, pot causar problemes a l'estómac, al fetge, al pàncrees o al sistema nerviós. És més fàcil controlar-ne els efectes (i evitar conseqüències no desitjades) quan l'absorció és més lenta. Per això va bé haver menjat abans.

A més, cal tenir en compte que a mesura que es va prenent alcohol el cos s'hi va acostumant i cada vegada en necessita més quantitat per obtenir els mateixos efectes (tolerància). Quan algú que no beu i ho fa per primera vegada, el seu cos no hi està acostumat i amb poca quantitat tindrà efectes relativament intensos. Per això, si prenem com a referència amics que estan més habituats a beure (que “aguanten” més), és fàcil que ens passem. Aguantar més no indica "saber beure millor" sinó estar-hi més acostumat (el cos ha començat a desenvolupar tolerància fisiològica a l'alcohol) i, per tant, suposa més risc d'acabar tenint problemes relacionats amb l'alcohol.

T'has preguntat mai...
Què es pot fer per reduir l'alcohol de la sang?

Per reduir l'alcohol de la sang només hi ha una solució efectiva: deixar passar unes quantes hores. Les receptes populars i els consells com ara vomitar o prendre cafè amb sal són com el règim de la carxofa i l'espàrrec per aprimar-se: no funcionen.

 

QUANTS GRAUS TÉ? - L'alcohol pur que hi ha a cada beguda

Per tal d'unificar criteris a l'hora de calcular el consum d’alcohol, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va estipular com a mesura de càlcul la Unitat de Beguda Estàndard (UBE), que equival a 10 grams d'alcohol pur. La quantitat d'alcohol pur que conté una beguda està relacionada amb dos factors: la graduació i el volum de líquid. Per això, si es decideix beure alcohol, a més de tenir en compte quin tipus de beguda ens agrada, és convenient tenir en compte la seva graduació i la quantitat que se’n consumeix.

A la taula següent es pot veure el contingut aproximat de diferents begudes alcohòliques quantificat en Unitats de Beguda Estàndard (UBE):

BEGUDA UBE
Licor de fruita, xarrup 1
Quinto o canya de cervesa (200 ml) 1
Got de vi (100 ml) 1
Copa de cava (100 ml) 1
Cigaló 1
Mitjana de cervesa (333 ml) 1,5
Cubata 2
Copa de licor (50 cl) (conyac, rom, anís, whisky...) 2
Copa de licor (aiguardent, vodka, tequila...) 2,5

T'has preguntat mai...
Com es calcula la quantitat d'alcohol pur que té una beguda alcohòlica?

Per exemple:
Una cervesa (333cl) de 5 graus conté 13 grams d’alcohol pur. Com ho es calcula?
Es multipliquen els centilitres de la beguda alcohòlica pels graus que té, i tot seguit es multiplica per 0,8 (la densitat de l’alcohol). El valor es divideix entre 100, i obtindreu el resultat de grams d’alcohol pur que conté la beguda.
Si seguim l’exemple amb un combinat seria el següent:
50 cl x 37,5 graus x 0.8 / 100 = 15 grams d’alcohol pur

 

EL CONSUM – Problemes associats a l’alcohol

L'alcohol causa problemes a moltes persones. Però com podem detectar un consum problemàtic?

Hi ha algunes conductes que ens poden donar el senyal d'alerta. Per exemple:

 • Posar-se pesat i molestar els altres, ja siguin amics i amigues o desconeguts.
 • Perdre el control i/o el record de què s'ha fet i com.
 • Participar o provocar baralles quan s'ha begut.
 • Utilitzar l'alcohol com a via d'escapada per no enfrontar-se a problemes.
 • Beure força sovint i fer-ho tot sol.
 • Beure cada dia o sempre que se surt i pensar que no és possible sortir i divertir-se sense alcohol.

Quan una persona es troba en alguna d'aquestes situacions, és convenient que es plantegi quina relació té amb l'alcohol i si és la que veritablement desitja.

T'has preguntat mai...
De què depèn que una festa acabi bé o no?

Doncs que una festa acabi bé o no depèn de:

 • La quantitat d'alcohol ingerida.
 • El bon criteri (saber quan es pot beure i, quan es fa, aturar com cal).
 • Saber actuar sota els efectes de l'alcohol (no conduir després de beure'n, controlar el mal geni...).

 

PROBLEMETS I PROBLEMOTS – Situacions indesitjables

Per a la persona que beu... des d'intoxicacions (pèrdua de consciència, vòmits...) que poden tenir conseqüències força greus, fins a la possibilitat de generar una dependència greu (l'alcoholisme).

Les altres persones que estan amb aquesta persona... poden patir problemes per conductes que l'alcohol potencia, com ara agressions o intimidacions, que l'altre es faci pesat o invasiu, accidents...

 

CONSUM DE RISC = CONDUCTES DE RISC
OCUPAR-SE O PREOCUPAR-SE – El consum de risc

Un consum de risc és qualsevol consum que pugui acabar comportant problemes. Es pot donar quan es beu molta quantitat d’alcohol en poc temps (risc d'intoxicació) o quan es consumeix una determinada quantitat d'alcohol al llarg del temps (risc de problemes de salut i alcoholisme).

L’Organització Mundial de la Salut determina que es troba en risc un noi que begui una mitjana diària de 2 cubates o copes al dia, o 4 cerveses (4 UBE). Si és noia, la quantitat de risc es redueix a 1 cubata o copa al dia, o 2 cerveses (2 UBE). Si se superen aquestes quantitats -especialment quan es fa durant un llarg període de temps- és fàcil que es puguin produir problemes de salut, tant física com mental, i que les relacions personals, els estudis o la feina es vegin perjudicats.

Si es beu alcohol, convé ser capaç de prendre decisions raonades i de mantenir-les.. Qui en consumeix ho fa perquè busca certs efectes; quan es beu massa o malament, el resultat sol ser contrari a l'esperat.

Informar amigues i amics de la decisió d'usar millor l'alcohol o de deixar de beure acostuma a ajudar. Si algunes persones del nostre entorn afavoreixen un consum problemàtic, convé plantejar-se seriosament si no s’estaria més a gust amb altres persones.

 

M'ABGRRADES MOLT... - Sexualitat

Hi ha qui vol lligar sigui com sigui i entén que un cert ús d'alcohol ho facilita. I també hi ha qui valora que les relacions són massa serioses per fer-ho amb qualsevol i/o de la forma que sigui.

Si es barreja sexe i alcohol a determinades dosis poden passar unes quantes coses: enrotllar-se amb qui no es volia, arribar més lluny del que es desitjava, deixar de prendre les mesures necessàries (amb el risc d'embaràs o d'infeccions) o fracassar en l'intent de...

Per això i en temes de relacions, si es beu convé fer-ho de manera que el cap es mantingui clar i es tingui força control. És el millor per no penedir-se i evitar tenir sentiments desagradables, especialment el dia següent.

 

UN VOLANT BORRATXO – Conducció

Si totes les drogues van fatal per a la conducció, l’alcohol s’enduu el primer premi. Els seus efectes faciliten els enfrontaments al volant (“Ei, tio, tranqui, que fa un mes que tinc el carnet”) i l'agressivitat amb el motor (“Fot-li, nen”), distorsionen les percepcions visuals i alenteixen la resposta. Tot barrejat? Molts punts per perdre, la possibilitat que ens posin una multa i força risc de tenir un accident. Així que, si es vol beure, transport públic, de festa a prop de casa o a moure's en un vehicle conduït per alguna persona que no hagi begut. I si no es pren alcohol, doncs no deixar-se conduir per algú que sí que ho ha fet.

 

INDEPENDITZAR-SE
QUAN LA COPA S'ESCAPA DE LES MANS – Abandonament del consum

Algunes persones insisteixen i insisteixen a beure, i molts, i s'acaben enganxant a l'alcohol. N'hi ha que ho fan cada dia i n'hi ha que són dependents només els caps de setmana. En aquests casos, un no s'ho passa bé i hi ha problemes: amb els estudis o a la feina, a casa i a fora de casa, de salut, de diners...

Si deixar de beure fos tan fàcil, no hi hauria serveis per ajudar a fer-ho. Pots consultar l’apartat d’enllaços d’interès o contactar amb el nostre servei de consultes per informar-te dels centre tens a l'abast per fer-hi un tractament.

T'has preguntat mai...
Què es pot fer si es vol reduir el consum de begudes alcohòliques?

Doncs aquí tens algunes idees que poden ser útils per a una persona que desitgi beure menys alcohol:

 

 • Escriure quines raons l’empenyen a beure menys: posar-se en forma, dormir millor, tornar a fer coses que li agradaven i ha abandonat, tenir més bona salut, evitar problemes relacionats (despesa excessiva de diners, relacions mediatitzades per la beguda, agressions, etc.).
 • Marcar-se un límit: es pot escollir entre no beure alcohol o reduir-lo a una quantitat que no provoqui efectes indesitjables. Convé planificar-se abans de sortir, ja que en entorns festius -i sota els efectes de l’alcohol- és més difícil prendre decisions i mantenir-les.
 • Evitar-ne el consum diari.
 • Si es beu, assegurar-se de no beure més d’una o dues consumicions al dia, en el cas de les dones, o de dues o tres, en el dels homes.
 • Substituir begudes d'alta graduació -destil·lades- per altres de menor concentració - cervesa o vi.
 • Disminuir el nombre de consumicions en cada ocasió, tant si es beu de manera habitual com si només es fa de tant en tant (en celebracions o quan se surt). Convé deixar passar un període mínim d'una hora entre dues begudes alcohòliques.
 • Evitar tenir begudes alcohòliques a mà i freqüentar els locals associats al consum d’alcohol (certs bars o discoteques, etc.).
 • Beure poc a poc.
 • Alternar el consum d’alcohol amb begudes sense alcohol (aigua, sucs, refrescs, cervesa 0%, etc.).