Historial preguntes joves

L’actual situació de pandèmia ha afectat en el consum de drogues?

Segons l’Informe Europeu sobre Drogues 2020, publicat per l’Observatori Europeu de la Droga i les Toxicomanies (EMCDDA), la pandèmia ha reduït el consum de drogues que s’acostumaven a consumir en grup, com la cocaïna o l’MDMA, però ha fet que augmenti el consum d’altres drogues com el cànnabis o les benzodiazepines.

Alexis Goosdeel, director de l’EMCDDA, ha advertit que les repercussions econòmiques de la pandèmia poden fer que algunes persones siguin més vulnerables als problemes associats al consum de drogues.

Link: https://bit.ly/3fEdjCL

 

 

Quin recorregut fa l’alcohol per l’organisme?

L’alcohol quan arriba a l’estómac es comença absorbir, a les parets de l’intestí també hi ha absorció d’alcohol que passa directament a la sang. El cos identifica l’alcohol com una substància tòxica i per tant, el fetge l’elimina. Per eliminar-lo, el que fa aquest òrgan es descompondre’l en substàncies més petites. Quan aquestes substàncies són prou petites els ronyons s’encarreguen de treure-les del cos. Alhora algun d’aquests metabòlits de l’alcohol inhibeixen unes hormones que s’encarreguen d’inhibir la secreció d’orina. A l’inhibir-les, fa que la persona tingui més necessitat de fer pis cada poc temps.

L’alcohol que arriba al cervell, actua com un depressor (disminueix l’activitat neuronal). Per aquest motiu, les persones que han begut presenten descoordinació motora, reflexos lents, parla pastosa... Inclús en alguns casos pot provocar Blackouts (pèrdua de memòria).

Link: https://bit.ly/35GsGVA

 

 

Quins riscos té l’ús de Shishes?

El substitut del tabac en aquest producte és el shiazo, un mineral amarat en glicerina vegetal aromatitzada i endolcida amb diferents sabors. Encara que no contingui nicotina, segueixen existint riscos en l’utilitzar les shishes: transmissió de malalties infeccioses en compartir el filtre entre els participants a la reunió d’amics i amigues. Bona part dels problemes vénen donats del carbó que s’utilitza per a la combustió, d’on les partícules que es creen són absorbides per la persona fumadora. Un estudi de la Universitat de Pittsburgh va comparar el consum de tabac amb el de la shisha: el consum d’aquest suposava 125 vegades més fum, 25 més de quitrà, 2,5 més de nicotina i 10 vegades més de monòxid de carboni que el consum de tabac.

Link: https://bit.ly/2lXRSof

 

 

A favor o en contra de prohibir fumar dins els cotxes?

La intenció de Catalunya i Balears de prohibir fumar a l’interior dels cotxes ha generat un debat que divideix els experts en seguretat viària.

A Catalunya es vol prohibir fumar a qualsevol de les persones que vagin al vehicle; a les Balears només es vol prohibir a les persones que fumin en presència de menors d’edat. La normativa actual de circulació no prohibeix específicament el tabac al volant, però el seu article 18.1 prohibeix qualsevol acció que distregui l’atenció a la carretera. La Dirección General de Tráfico (DGT) estima que els fumadors causen el 5% dels accidents per distracció.

Link: https://bit.ly/344BfZN

 

 

Quines són les causes d’ofegaments més habituals a les platges?

El consum d’alcohol es troba entre els principals problemes associats a ofegaments a les platges. Els socorristes defensen que igual que hi ha platges lliures de fum, hi hauria d’haver “platges 0,0”, lliures d’alcohol.

Des de la Comisión de Prevención y Seguridad de la Federación Española de Salvamiento y Socorrismo s’aposta per conscienciar a joves i adults que banyar-se i prendre alcohol no haurien d’anar lligats de la mateixa manera que la societat pren conscienciar que al volant tampoc s’ha de beure alcohol.

Link: https://bit.ly/2LDvz2a

 

 

Sabíeu que les dones joves que fumen tenen més risc de patir infarts de cor?

Concretament, el grup de dones d’entre 18 i 49 anys és el grup d’edat que té més risc de patir aquesta malaltia, segons un estudi realitzat a Gran Bretanya. Però, quins són els motius que porten al fet que tinguin més risc? Doncs bé, segons la investigació, el fet de fumar disminueix els nivells d’estrògens. Aquesta hormona ajuda que no s’acumulin greixos, colesterol i altres substàncies a les artèries. També s’ha observat que els homes tenen les artèries del cor més gran que les dones i per tant, la inflamació arterial que provoca el consum de tabac pot tenir conseqüències més ràpides en les dones fumadores. Així i tot, aquest risc disminueix quan es deixa el consum de tabac. Concretament, un mes després de deixar el consum el risc, de patir un infart de cor, és el mateix que en la població no fumadora.

Link: https://bit.ly/3058OIu

 

 

Noves restriccions davant les drogues legals?

Al País Basc s’està valorant la possibilitat de que es creïn noves senyals per tal de limitar o prohibir la publicitat, la venta, el consum o la promoció de begudes alcohòliques, tabac i productes derivats d’aquest a menors de 18 anys. Alguna de les senyals que s’han proposat són les que indiquen la prohibició d’entrada als locals a persones menors de 18 anys sense l’acompanyament d’un adult o senyals que indiquen la prohibició de begudes alcohòliques segons la graduació o l’edat del comprador.

Link: https://bit.ly/2DWgW5m

 

 

El cànnabis pot tenir efectes al·lucinògens?

Un estudi recent s’ha relacionat l’ús freqüent del cànnabis durant l’adolescència amb l’augment de l’activitat d’un tipus de receptors del cervell que són els principals responsables de les al·lucinacions característiques de la psicosis i l’esquizofrènia.

Tot i que pel desenvolupament d’aquestes malalties intervenen diferents factors. El consum en edats primerenques, és un factor més que augmenta el risc de desenvolupar esquizofrènia. Ja que el cervell s’està desenvolupant.

Link: https://bit.ly/2JbRJJd

 

 

Què són els “Teetotals”?

Aquest terme fa referència a les persones que no beuen alcohol, és a dir, als individus abstemis. Als Estats Units aquesta tendència està creixent molt i els experts no s’estranyen, afirmen que la societat cada vegada és més conscient de la seva salut i al llarg dels últims anys ha anat eliminant certs aliments de la seva dieta com el sucre, els làctics, etc.

Link: https://bit.ly/2EwW4DR

 

 

El cànnabis afecta de manera diferent als homes i a les dones?

Un nou estudi ha demostrat que la genètica, els canvis hormonals i les diferències sexuals interfereixen en els efectes del cànnabis sobre l’organisme. D’aquesta manera, els homes tenen més probabilitats de provar el cànnabis i de consumir-ne en dosis més altes.

Tot i que les dones consumeixen menys, passen a l’hàbit més ràpidament. De fet, van observar que les femelles eres més vulnerables, a nivell neuroquímic, a desenvolupar dependència al cànnabis.

Link:https://bit.ly/2TN3bMA

 

 

Hi ha aliments que ajuden a deixar de fumar?

Hi ha estudis nord-americans que han observat que els fumadors que incorporen més fruites i verdures a la seva dieta tenen 3 vegades més possibilitats de deixar de fumar que els que no ho fan i, les persones que segueixen fumant, fumen menys cigarretes al dia.

Tot i que la dieta no farà que la persona deixi de fumar, sí que pot ajudar a reduir el nivell de dependència a la nicotina; aliments com els fruits secs i els dolços poden calmar l’ansietat que produeix el fet de voler deixar de fumar.

Link: https://bit.ly/2DR4OFb

 

 

Vídeo sobre pantalles “No puc viure sense tu”

Aquest vídeo analitza les conseqüències de l’ús problemàtic de les pantalles. A “No puc viure sense tu” es pot veure com l’arribada i l’ús del mòbil ha significat un canvi en les relacions entre les persones. D’aquesta manera, les xarxes d’amics s’han ampliat. Aquesta hipersocialització té algunes conseqüències no desitjades com, per exemple, el fenomen anomenat “phubbing”, és a dir, fer més cas al telèfon que a la persona que hi ha al davant.

Després de veure el vídeo, com penses que estan canviant els mòbils el nostre dia a dia? Som nosaltres qui els controlem o ens controlen ells a nosaltres?

Link: https://bit.ly/2IVFGv3

 

 

Què són els tipsters?

Són persones que tenen molt d’èxit apostant i es dediquen a vendre els seus pronòstics a persones amb un cert nivell econòmic.

S’especialitzen en un tipus de mercat i a partir de certa informació fan càlculs estadístics i de probabilitat per intentar treure el màxim benefici apostant diners. Quan les cases d’apostes detecten aquestes operacions prenen diferents mesures: tanquen el compte de la persona que aposta, limiten les apostes per tal que no pugui la persona apostant guanyar molts diners, etc.

Que es tanquin comptes provoca que existeixi un mercat il·legal de dades personals on hi ha persones que compren aquestes dades per poder crear una nova compte i seguir apostant per intentar guanyar diners.

Link: https://bit.ly/2Q3iLBO

 

 

Què porta a escollir l’alcohol davant d’altres opcions més saludables?

Un estudi relaciona canvis moleculars al cervell amb comportaments que són centrals en l’addició, com escollir una droga per sobre d’altres recompenses més saludables. En aquest estudi fet amb animals, les rates podien escollir aigua endolcida o alcohol; el 15% de les rates triava l’alcohol tot i les conseqüències negatives que tenien ( descarregues elèctriques). Aquest percentatge és semblant al percentatge de persones amb dependència a l’alcohol.

Les rates que van escollir l’alcohol expressaven un gen (proteïna GAT-3) amb nivells més baixos. Aquest descobriment obra noves vies per a millorar el tractament de la dependència a l’alcohol.

Font: https://bit.ly/2mokQup

 

 

Què passaria si augmentés el preu de l’alcohol?

Segons l’informe AMPHORA, el consum per càpita a Europa és el més elevat del món amb una mitja de 27 grams al dia en persones majors de 15 anys. Aquest consum fa que l’alcohol sigui la causa de 138.000 morts cada any, afirma Cordis (Servicio de Información Comunitario sobre Investigación y Desarrollo).

Escòcia, per tal de disminuir aquest consum, ha implantat un preu mínim per a la unitat d’alcohol pur. Aquest fet significa que augmentarà el preu de l’alcohol de manera que l’ ampolla de whisky de 70 centilitres (la de mida habitual) costarà 16 euros aproximadament. Aquesta mesura busca disminuir el consum d’alcohol al país.

Font: https://bit.ly/2u1X3DY

 

 

Apostes online, augmenten amb el Mundial de futbol?

Espanya podria arribar al milió de persones que aposten online durant el Mundial de futbol! Aquesta és la xifra que la plataforma JuegoESresponsable.org estima que és podria arribar en aquest mes. El perfil de persona que realitza aquestes apostes es tracta d’un home d’entre 25 i 40 anys que pot invertir entre uns 10 i 15 euros en cada aposta. Mikel de la Torre, president de JDigital, la Asociación Española del Juego Digital, afirma que s’ha passat en poc temps de 250.000 jugadors actius al mes en poc temps als 600.000 jugadors actuals.

Font: https://bit.ly/2ltlWoy

 

 

Sabies que fumar tabac també afecta als músculs de les cames?

S'ha descobert que el tabac afecta de manera directa sobre els músculs, segons un estudi publicat al The Journal of Physiology. El fum de la cigarreta redueix la quantitat de vasos sanguinis dificultant el pas de nutrients i d’oxigen a les cèl•lules i afectant al metabolisme i al rendiment de l’organisme.

Per tot això el tabac pot ser un factor de risc per patir malalties cròniques.

FONT: https://bit.ly/2GWUEiD

 

 

Les “catximbes” o pipies d’aigua són millors que la cigarreta convencional?

Fumar pipes d’aigua és tan nociu com les cigarretes convencionals ja que tenen enganxen igual degut a que tenen una concentració de nicotina similar a la del tabac i per tant també pot generar dependència. Els experts científics asseguren que una “sessió” típica de fumar pipa equival a inhalar 200 vegades el fum d’una cigarreta convencional.

Font: https://bit.ly/2EUPSkt

 

 

Aplicacions que ens ajuden a controlar l’ús del mòbil?

Forest és una nova aplicació que ens permet controlar les vegades que comprovem si tenim notificacions al mòbil i a reduir l’ús d’aquest. L’app ens proposa cuidar d’una llavor que en un període de 30 minuts es convertirà en un arbre. Però si en aquest període sortim de l’aplicació per jugar o mirar alguna xarxa social la llavor no creixerà. Es tracta d’aprendre autocontrol sobre l’ús del mòbil per tal de millorar l’atenció i la productivitat a l’escola, la universitat, la feina o amb els amics!

El Ministeri de Salut ha fet públiques dades sobre el consum entre els joves de les xarxes socials. Aquestes dades indiquen que el 18% de joves d’entre 14 i 18 anys utilitza internet de manera compulsiva. Això ha fet que el govern inclogui per primera vegada el mòbil en la seva Estratègia Nacional d’Addiccions.

Aquesta i d’altres aplicacions com Moment permeten fer conscients als usuaris del mòbil del temps que passen davant les pantalles i l’ús que en fan al mateix temps que ajuda a posar limitacions a aquest possible abús de les pantalles entre els usuaris.

Font: https://bit.ly/2tK4Ucz

 

 

És el l'addicció per videojocs un trastorn mental?

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha inclòs “el trastorn per videojocs” en la pròxima edició de la Classificació Internacional de Malalties (CIE-11). Per tant, tot i les crítiques rebudes per molts experts, la Organització Mundial de la Salut inclourà aquest trastorn com a malaltia mental. La OMS considera que es dona un trastorn per videojocs quan el patró de comportament es tan greu com per causar un deteriorament significatiu en les àrees de funcionament personal, familiar, social, educatiu o altres àrees importants de la persona. Les veus crítiques dels experts assenyalen que la base científica en que és basa aquesta categoria diagnòstica és de baixa qualitat: no hi ha consens en quan a simptomatologia i la definició es basa en gran part en l’ús de substàncies i en els criteris del joc. Font: http://bit.ly/2p02tgz

 

 

Què és la Síndrome FOMO

La síndrome FOMO té relació amb la sensació que té una persona de “perdre’s alguna cosa” quan aquesta navega per les xarxes socials

Està creixent el nombre de persones que tenen la sensació que les seves vides són menys interessants que les dels seus coneguts o les del seu entorn proper. El voler ser acceptar pels demés és un aspecte lògic que forma part de la identitat social de les persones. Les xarxes socials ens ofereixen la possibilitat de manera immediata d’exposar les activitats que un desenvolupa al llarg del dia, proporcionant multitud d’oportunitats d’interacció social de les que un té capacitat d’abastir i gestionar, podent conduint-nos a la percepció de que els altres tenen millors experiències que les nostres.

Font: http://bit.ly/2FeeiKh

 

 

Es pot detectar el consum de drogues a través de l’alè?

Actualment les proves de detecció de consum de drogues es basen en mostres de sang o d’orina. Però investigadors de la Universitat de Gotemburgo, a Suecia, han identificat un mètode per detectar el consum de drogues mitjançant anàlisis de diferents compostos en l’alè exhalat.

L’autor principal d’aquesta investigació, Göran Ljungkvist, explica que l’alè exhalat conté partícules que transporten substàncies no volàtils. Els principals components, lípids i proteïnes, es deriven del líquid del revestiment del tracte respiratori. El procediment de recol·lecció de dades no és invasiu i pot repetir-se en poc temps.

Font: http://bit.ly/2Calt4r

 

 

Quants diners li costa l’abús d’alcohol a la Sanitat Pública?

Segons un informe sobre l’impacte social i econòmic del consum d’alcohol realitzat per la Universitat de València el consum d’alcohol genera una despesa de 3.800 milions d’euros a l’Estat.

Aquesta despesa inclou els costos del tractament per al control d’abús de l’alcohol, l’atenció sociosanitària, el tractament de les malalties associades al consum, la mortalitat prematura i la pèrdua de productivitat laboral associat a baixes laborals.

Font: http://bit.ly/2ySvWvv

 

 

El sucre és una droga?

Alguns aliments, com el sucre, tenen efectes sobre el cervell semblants a les drogues. Per a algunes persones, menjar de manera compulsiva és una forma d'afrontar l'estrès, l'ansietat i el dolor. Aquesta és la clau en “l'addicció als dolços”, ja que la ingesta de sucre fa descendir els nivells de cortisol, la hormona de l'estrès, i això produeix efectes similars al consum de drogues.

Malgrat que no es puguin comparar les addiccions, tampoc no es pot subestimar les conseqüències negatives del consum elevat de sucres, ja que aquest comporta conseqüències negatives en la salut física i mental de les persones!

Font:http://bit.ly/2AvLu9X

 

 

L’alcohol afecta l’activitat del cervell de manera diferents a homes i dones

El consum d’alcohol en grans quantitats durant la joventut té diferents riscos entre homes i dones. Un estudi finlandès va observar que el consum d’alcohol durant l’etapa de joventut té conseqüències en el desenvolupament del cervell de les persones que consumeixen. Sembla que aquest consum d’alcohol fa que els cervells dels homes tinguin més activació del neurotransmissor GABA. Els investigadors tracten d’esbrinar què vol dir això, ja que aquest neurotransmissor està molt involucrat en molts sistemes neurològics i és important per l’ansietat i la depressió. En general sembla que pot “relaxar” l’activitat cerebral.

Font: http://bit.ly/2xTaVC7

 

 

Con influeixen els rols de gènere en el consum de drogues?

El consum de drogues afecta a cada persona de manera diferent degut a diferents factors. Ser alta, tenir 17 o 30 anys, haver consumit abans poden ser alguns d’aquests factors determinin l’efecte d’una substància. Però... com influencien els rols gènere en el consum?

Els rols de gènere són normes, idees i expectatives socials sobre com han de pensar, sentir i actuar cada gènere. Aquí tens un vídeo que t’ho explica amb molts exemples: http://bit.ly/2xd0dZL

Per reflexionar sobre com afecten els rols de gènere i el consum de drogues @lapsicowomanens proposa un interessant vídeo amb 5 interessants reflexions. Aquí el tens http://bit.ly/2xcKCJE.

 

 

El consum moderat d’alcohol afecta al cervell?

Habitualment els estudis que relacionen consum d’alcohol i afectació al cervell estaven centrats en el consum abusiu o en excés d’aquest. Pocs havien estudiat els efectes del consum moderat, però un equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford i la Universitat College de Londres, es va proposar estudiar-ho. Els investigadors van trobar que un major consum d’alcohol està relacionat amb una atrofia de l’hipocamp i una menor integritat de la substància blanca. Aquestes afectacions poden relacionar-se amb danys a la memòria, a la navegació espaial i el deteriorament de funcions cognitives.

Font: http://bit.ly/2tfby9k

 

 

El fum del tabac només afecta a les vies respiratòries?

El fum del tabac afecta sobretot a les vies respiratòries, però també està relacionat amb malalties d’altres parts del cos. Pel que fa el càncer el consum de tabac està molt relacionat amb el que afecta al pulmó, però també s’ha demostrat que pot causar càncer a gairebé totes les parts del cos com: la sang, la bufeta, el coll de l’úter, el colon i el recte, l’esòfag, els ronyons, la laringe, el fetge, la boca, el nas, el pàncrees, l’estómac i la tràquea.

Font: http://bit.ly/2rDADtE

 

 

Què és la marihuana sintètica?

La marihuana sintètica és una substància cannabinoide d’origen sintètic que simula els efectes del cànnabis. El fet de que sigui “sintètic” vol dir que ha estat produït de manera artificial al laboratori en el procés de trobar una aplicació mèdica al cànnabis. Les dades que fan referència als riscos per a la salut són molt escasses.

Per una banda els efectes produïts pel consum de cànnabis sintètic són similars al cànnabis com per exemple estat de relaxació, riure incontrolat, reducció de les nàusees i el dolor, augment de la creativitat. Però d’altra banda sembla que apareixen més efectes secundaris com la paranoia, el pànic, estat de nerviosisme, etc. També s’han trobat efectes adversos més greus com arítmies, vòmits, dolor toràcic, fallo renal, etc.

 

 

Els antidepressius són una droga?

Els antidepressius són psicofarmacs que s’utilitzen sota recepta mèdica per al tractament de trastorns depressius. Aquests fàrmacs comparteixen una definició similar a les drogues, ja que són substàncies que al introduir-les al cos provoquen canvis i efectes al sistema nerviós central. Però es diferencien perquè aquests no tenen la capacitat de generar dependència.

Tot i així quan una persona que consumeix antidepressius si els deixa de consumir bruscament, el medicament pot causar efectes adversos (simptomes gripals, ansietat, mareig, malsons, etc.). Per això es recomana que si algú pren aquest tipus de medicació ho faci sota control mèdic, i seguint una pauta, per tal d’evitar els possibles efectes adversos dels medicaments.

 

 

Chem-Safe

La nova web de Chem- Safe neix per a informar i oferir assessorament sobre la combinació de drogues i sexe des d’una perspectiva de reducció de riscos i molt orientat al col·lectiu LGTB. La web aborda les drogues i les seves característiques, les pràctiques sexuals, els contextos de consum i els factors personals.

Aquí teniu l'enllaç: http://www.chem-safe.org/

 

 

Els efectes de la cocaïna fumada són diferents que l’esnifada?

Els efectes de la cocaïna són els mateixos, però el temps de durada són diferents. Habitualment els efectes de cocaïna esfinada tenen una durada entre 45 i 60 minuts, i si es fuma poden durar al voltant de 10 a 15 minuts i són més intensos.

 

 

Existeix una cervesa 0,0 isotònica?

Les begudes isotòniques ajuden rehidratar el cos després de fer esport. Però es possible que una cervesa faci aquesta funció? Fa uns mesos van anunciar l’aparició d’una cervesa 0,0 isotònica, però la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED) i el Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos (CGCOM) han informat sobre la ineficàcia d’aquesta beguda. Alerten que NO compleix els criteris necessaris per a ser recomanats per l’esport o l’activitat física.

Font: http://bit.ly/2hkBmqD

 

 

Violència masclista i oci nocturn

Durant els últims mesos surten cada cop més notícies sobre assetjament sexual durant les festes populars o durant la nit mitjançant l’ús de drogues.

Però, quines drogues? Al contrari del que habitualment es pensa, l’alcohol és la droga que apareix en la majoria de casos d’abusos sexuals. A més la majoria d’aquestes agressions no són premeditades. Els agressors abusen de la persona ha consumit voluntàriament i produeix una agressió sexual.

Però, de qui és la responsabilitat? Habitualment hi ha una tendència a responsabilitzar les agressions a un consum previ d’una droga. Però el detonant de la violència sexual no és la substància, sinó que troba les seves arrels en el la cultura sexista. La violència sexual és un dels principals riscos que les noies tenen quan surten de festa a la nit.

És per això que han sorgit algunes campanyes per tal de canviar aquesta situació. Us convidem a veure el següent vídeo: http://bit.ly/2hcfzS5

Font: http://bit.ly/2gMvOZb

 

 

Què passa si es barreja alcohol i antibiòtics?

Quan el metge prescriu un medicament antibiòtic és perquè el cos de la persona té una infecció, i tot i que no s’han descrit interaccions greus entre el consum d’alcohol i els antibiòtics més utilitzats, els metges no recomanen aquesta barreja.

La barreja d’alcohol amb l’antibiòtic metronidazol si que està contraindicada, ja que potencia els efectes desagradables de l’alcohol i porta a ressaques més intenses.

A més altres drogues afecten el sistema immunològic, i poden afectar el procés de curació a les infeccions presents en el cos.

Font: Energy Control

 

 

Ballar ens fa ser més feliços!

Quan comença el curs omplim les nostres agendes de deures, exàmens i treballs, però... planifiquem el nostre temps lliure? Què fem per desconnectar?

Des de el programa Controles? us proposem ballar!

La ciència ho ha estat estudiant, i ha comprovat com algunes persones que pateixen ansietat o preocupacions quan practiquen classes de ball de manera regular milloren el seu estat d’ànim. Això succeeix perquè quan ballem s’alliberen endorfines al nostre servei, uns neurotransmissors que generen sensació de benestar, relaxació i alegria. Així que ballar no només fa que practiquem una activitat física sinó que també estimula els centres de plaer del cervell i ens fa sentir millor!

Us animeu?

Font: http://bit.ly/2cxZuZq

 

 

Cal prendre una pastilla?

Les últimes enquestes que realitza el Pla Nacional sobre Drogues sobre el consum de drogues, mostren una tendència en augment del consum de pastilles hipnosendats entre la població adolescent i adulta.

Aquests tipus de medicació es recepta quan algú té alguna situació complicada en que li costa controlar l’ansietat. Si s’aprenen tècniques d’autocontrol i relaxació, es pot prescindir de la medicació per a controlar aquests estats, i en d’altres vegades si que serà necessària.

Cal tenir en compte les indicacions que el metge ha recomanat, sempre prenent la quantitat justa i vigilant de no saltar-se cap presa. Si creiem que la medicació no s’ajusta bé, sempre cal consultar-ho abans amb l’especialista.

Font: laclara.info http://bit.ly/2c2R48o

 

 

Aquest estiu sortiràs de festa?

Si aquest estiu tens pensat sortir de festa apuntat aquests consells!

Cal que abans de sortir...

- Prioritzar el transport públic.

- Planificar abans de sortir com anirem i tornarem.

- Si prens alcohol o altres drogues, menja bé.

- Hem de conèixer els nostres límits i respectar-los.

Durant la festa...

- Si es estem de bon humor és millor evitar l’alcohol i els estimulants.

- Si estem rallats, evitar prendre al•lucinògens o maria molt potent..

- Per tenir menys ressaca, alternar begudes amb alcohol i sense alcohol.

- Barrejar alcohol i porros potencia els efectes depressors i pot causar pàl•lides (baixada de tensió),marejos…

I després de la festa...

- Si el conductor ha begut, esperem que estigui bé.

- Descansar bé és important pel nostre cos.

Si s’ha begut alcohol, beure aigua ajudarà a recuperar-te. Aquests i altres consells els podeu trobar complerts al següent enllaç http://hemerotecadrogues.cat/docs/consells_festius.pdf

Font: Agència de Salut Pública de Catalunya i Asaupam

 

 

Es pot sortir i beure poc? Es pot sortir i no beure gens d’alcohol?

Cadascú pot triar beure o no alcohol, i quin consum d’alcohol vol realitzar si decideix fer-ho. Segons l’ultima enquesta estatal sobre ús de drogues en ensenyament secundari (ESTUDES 2014/2015) un 22,2% s’han emborratxat en els últims 30 dies. L’alcohol és una droga, i per tant afecta al creixement del cervell que es produeix durant l’adolescència.

 

 

L'èxtasi és una amfetamina?

L'èxtasi o M, MD o cristall és el nom amb què es coneix l'MDMA (3,4-metilenedioximetanfetamina), la droga de síntesi més consumida. Malgrat ser un derivat anfetamínic els efectes són molt diferents als de les anfetamines com l'speed. Trobareu més informació a: http://controles.diba.cat/joves/informacio-sobre-drogues/drogues-de-sint...

 

 

Quin tipus de beguda alcohòlica es consumeix més?

Segons l'enquesta EDADES, hi ha una clara diferència entre el tipus de beguda més consumida els feines i els caps de setmana. La beguda alcohòlica més consumida entre setmana entre els joves de 14 a 18 anys és la cervesa, i els caps de setmana són els combinats o cubates.

Font: ESTUDES 2014 - 2016

 

Perquè he dit SÍ quan volia dir NO?

Durant el dia prenem moltes decisions, i pot ser que acabem fent coses que no ens agraden. Quan ens proposen alguna cosa tenim tres maneres de respondre: de manera passiva, deixant-se portar sense pensar en el que volem realment; agressiva, es tracta d’imposar el nostre criteri sobre els altres; assertiva, implica expressar allò que sentim o pensem, sense voler imposar les nostres opinions, i sense deixar que els altres ens imposin les seves. L’assertivitat és una habilitat, per tant es pot entrenar!

- Primer cal que ens coneixem bé, i saber què és allò que ens agrada i què no.

- Identificar aquestes situacions en que diem que sí, i ens agradaria dir que no.

- Escriure i assajar quina seria la resposta assertiva.

- No jutjar el comportament de les altres persones.

- Argumentar educadament les nostres idees, tot respectant la dels altres. Expressar els nostres sentiments i idees ens ajuda a ser qui volem ser.

Font:http://www.kaizensingular.com/ca/2013/04/entrenat-per-dir-no-quan-vols-d...

 

Què és la dependència funcional?

Si una persona, per exemple, fuma cannabis sempre que vol divertir-se o relacionar-se amb altra gent, arribarà un moment que no sabrà divertir-se ni relacionar-se sense fumar porros, i li semblarà que la gent que no ho fa són uns avorrits, i que no és possible divertir-se sense porros. Tindrà dependència funcional de la droga: tindrà dificultats per funcionar (en aquest cas, divertir-se i relacionar-se amb altra gent) sense consumir.

 

Què és el “Snus”?

Snus és un estimulant originari de Suècia que conté nicotina. Està fet de tabac picat, aigua, sal i aromatitzants. Es consumeix oralment i s’abosorbeix provocant un efecte estimulant similar al tabac. Moltes personaes han considerat el “snus” com una alternativa més saludable al tabac. És cert que els riscos relacionats amb el seu consum són més baixos que en relació al tabac. Tot i que no té les mateixes repercusions que el tabac, està relacionat amb altres tipus de càncer, amb l’augment del pols i la pressió arterial.

 

Si es una persona fuma porros es pot acabar enganxant al tabac?

Habitualment qui consumeix porros barreja cànnabis amb tabac. Aquest fet pot provocar que la persona desenvolupi una addicció al tabac. Això pot passar de dues maneres, desenvolupant una addicció física a la nicotina, i desenvolupant-ne una de psicològica per l’hàbit de fumar. En el cas de la dependència psicològica la persona pot començar a fumar tabac en contextos on preveu que fumar porros no estarà ben vist. Això comporta que la persona comenci a fumar tabac desenvolupant-ne així possiblement, una addicció.

 

Si dues persones beuen el mateix, tenen la mateixa taxa d’alcoholèmia?

No, tot i que dues persones consumeixin la mateixa quantitat d’alcohol, la taxa d’alcoholèmia pot ser diferent. Entre les coses que poden fer variar aquesta taxa trobem:

- La velocitat en la que es beu: com més ràpid beu la persona més ràpid passa a la sang i puja al cervell, amb més riscos per la salut.

- Les característiques de l’alcohol que pren: les begudes destil•lades (rom, ginebra, ...) passen més ràpid a la sang que les begudes fermentades (vi o cervesa).

- Haver menjat abans fa que l’alcohol passi a la sang més lentament.

- El sexe i el pes de les persones: les dones metabolitzen més lentament l’alcohol. L’alcohol també es distribueix per la massa corporal de les persones, així per exemple, les persones amb menys pes, l’alcohol els hi afecta més que a les que pesen més.

- Com estic? L’estat anímic, la somnolència, el cansament , també poden influir sobre la taxa d’alcoholèmia.

 

Què passa si barrejo alcohol i antibiòtics?

Hi ha pocs antibiòtics que disminueixin la seva concentració en sang en combinació amb alcohol. Alguns antibiòtics (metronidazol i cefalosporinas) alteren el metabolisme de l'alcohol produint un compost tòxic (acetaldehido) que dóna lloc a símptomes desagradables (mareig, taquicàrdia, enrogiment de la pell) i ressaques més intenses.

Font: www.tupunto.org

 

Què són las "illicit whites"?

Són aquelles marques de cigarrets que, en general, es fabriquen legalment en un determinat país o mercat, però que es comercialitzen il•legalment en altres mercats. Normalment, es paguen impostos en els països on es fabriquen però no en els països on es venen.

Durant el 2014 es van consumir a Espanya 2.600 milions d’aquests cigarrets, i juntament amb Polonia és el país de la Unió Europea on més es consumeix aquest tipus de tabac. Els llocs més habituals d’on provenen aquestes marques blanques són les Illes Canàries, Andorra i Gibraltar.

Font: ABC, Efeagro i Transcrime. Marcas blancas de tabaco http://agencias.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1946575

 

Si es comença pels porros, s’acaba amb l’heroïna?

El mite de l'escalada podria tenir la seva gènesi durant l'epidèmia d'addicció a l'heroïna que va haver-hi a Espanya durant els anys 80 i 90. En un intent de protegir als més joves dels perills del consum de drogues apareixien diverses llegendes que corrien de boca en boca. Des del tall de l'haixix, passant per aquest misteriós home que repartia LSD en les portes dels col•legis a aquest mateix mite. Que molts consumidors d'altres drogues siguin consumidors també d'haixix, no significa que la gent que consumeix cànnabis hagi de consumir altres substàncies. (tot i que molts cops consumeixen també tabac...). Hi ha certes idees respecte als motius que poden portar a un consumidor d'haixix a consumir altres drogues que en absolut tenen res a veure amb els efectes del THC o del CBD.

Una d'elles és que el fet que el cànnabis sigui una droga il•legal, ja que situa a la substància en un mercat il•legal. Això vol dir que aquelles persones que ho adquireixen tenen més possibilitats de trobar ofertes d'altres substàncies també il•legals. Podria ser que la persona que subministra haixix també vengui cocaïna i pot oferir ambdues als seus clients. Per descomptat, una persona que va a comprar haixix no té per què acceptar comprar cocaïna solament per què li ofereixin. Font: www.tupunto.org

 

Què és la alcoholexia?

Actualment molta gent ja sap que l’alcohol engreixa, ja que aporta moltes calories amb baix valor nutritiu. També sabem que hi ha molta gent que està preocupada, no tant per cuidar el seu cos sinó per cuidar la seva imatge. I també sabem que hi ha gent que pot arribar a tenir greus problemes amb l’alimentació i la imatge corporal, els trastorns alimentaris.

Podríem pensar que una persona que vol cuidar el seu cos, abans deixarà de beure alcohol que de menjar no? Doncs no! S’està veient que hi ha gent que, per no engreixar-se, abans deixa de menjar que de beure! I això pot arribar a esdevenir molt greu perquè s’uneixen les conseqüències de les dues malalties, l’anorèxia i l’alcoholisme, sent una de les primeres conseqüències la desnutrició.

 

Què és una pàl·lida?

La pàl•lida es tracta d’una baixada de tensió que es pot produir quan es fuma massa, quan es barregen els porros amb alcohol o quan es fuma amb l’estómac buit. Es manifesta amb mareigs, suor freda, pal•lidesa a la cara (d’aquí ve el seu nom de groc o pàl•lida), ganes de vomitar i, en alguns casos, pèrdua de consciència. Font: Canal Salut del Generalitat de Catalunya

 

Qui consumeix més drogues? Els nois o les noies?

Segons ultimes dades extretes de l’enquesta EDADES, els nois consumeixen més drogues que les noies, especialment en el cas del cànnabis i de la cocaïna. Tot i això, hi ha una substància que és més consumida per les noies: els hipnosedants.

 

Què passa si bec alcohol i fumo porros?

S’ha de tenir en compte que aquestes són dues substàncies depressores, i que per tant els seus efectes es poden potenciar. Una de les coses que pot passar és que esdevingui una lipotímia (pàl•lida o “bajón”), o vòmits. El que s’ha de fer en aquest cas és ficar a la persona en posició horitzontal i que li toqui l’aire.

Un estudi realitzat a la Universitat de Harvard va mostrar que les persones que fumaven cànnabis i bevien tenien nivells de THC en el plasma sanguini més alts que les persones que només bevien.

 

És més sa beure alcohol només el cap de setmana?

Els danys que provoca l’alcohol depenen del patró de consum, és a dir, de la quantitat (a major quantitat, més danys) i a la intensitat (la mateixa quantitat concentrada en menys temps produeix més danys a l’organisme).

També és important saber que existeix el risc de consumir els caps de setmana pot convertir-se en un hàbit i pot arribar fins al punt de no saber divertir-se sense beure.

Font: Guía sobre drogas. Plan Nacional sobre Drogas, 2007.

 

Que implica fumar amb “catximba”?

La catximba és una forma de consumir tabac o cànnabis.

Quan es fuma tabac, aquest sol estar mesclat amb melaza (residus de la fabricació de sucre) i aromes de fruites. Això pot portar a pensar que és menys perjudicial que les cigarretes, quan realment no és així, tant per les conseqüències físiques com per l’adquisició d’una dependència a la nicotina. .

Fumar d’aquesta forma també exposa a riscos de transmissió microbiana, ja que els fumadors comparteixen el mateix filtre. Quan en lloc de tabac es fuma cànnabis, els riscos augmenten.

Font: Nicotine & Tobacco Research.

 

Només els addictes tenen problemes amb les drogues?

Això no té per què ser així, poden haver-hi consums puntuals que també poden ocasionar problemes a la persona que consumeix. Són els anomenats consums de risc.

I això què és? Doncs quan una persona consumeix alguna droga i després agafa el cotxe, quan es barregen drogues, quan es pren una droga que no es coneix i no es sap els efectes que pot tenir o quina és la dosi adequada, quan es mantenen relacions sexuals sota els efectes de les drogues, ...

En definitiva, totes aquelles situacions que poden posar en perill la vida de la persona.

 

Hi ha drogues que faciliten les relacions sexuals?

Moltes drogues el que fan és desihinibir, és a dir, fan que les persones perdin aquestes vergonyes o pors a fer el ridícul i s’atreveixen a fer coses – per exemple parlar amb els nois o les noies- que potser no farien si no haguessin consumit.

Tot i això, que facilitin parlar no significa que permetin mantenir una relació sexual satisfactòria. La realitat és que moltes drogues el que fan és dificultar aquestes relacions, tot i que cadascuna a la seva manera....

Per exemple, el tabac fa que la sang no circuli com ho hauria de fer i pot dificultar les ereccions o la disminució del flux vaginal. El cànnabis, en canvi, el que pot ocasionar a la llarga és que es perdin les ganes de mantenir relacions sexuals.

S’ha de recordar però, que la millor forma de mantenir una relació sexual és estant al 100%, sent conscient de tot el que es fa i el que et fan.

 

Alerta! Nek Nomination

És un “joc” on la persona ha de consumir una quantitat molt elevada d’alcohol amb molt poc temps. La quantitat d’alcohol en sang farà que es tinguin uns efectes o uns altres. A més quantitat, efectes més indesitjables, arribant fins i tot al coma etílic o la mort (Recorda: el telèfon d’emergències és el 112).

I s’hauria de tenir en compte també la qualitat de la beguda, el garrafón pot fer que aparegui malestar i que la ressaca sigui més forta.

S’ha de recordar que els efectes de qualsevol droga, en aquest cas l’alcohol, depenen tant de la substància (tipus, dosis, quantitat, forma de consumir-la, si es barreja amb altres drogues...), com de la persona (característiques físiques i psicològiques, expectatives, experiències...) i del context o ambient on es fa el consum. (SET, 2011)

El tabac de liar és més sa que el tabac industrial?

Qualsevol tipus de tabac s’elabora a partir de la planta del tabac (Nicotina Tabacum), el que passa és que hi ha diferents formes de preparació i presentació del tabac, per exemple, els cigarrets, els cigars, la pipa, la picadura (per mastegar) i la pols o rapé (per aspirar). El tabac de liar i els cigarrets industrials es diferencien per la seva forma de presentació però els dos són tabac.

Tant el tabac de liar com el tabac industrial es consumeixen mitjançant la combustió i generen fum, aquest fum conté fins a 4.000 substàncies tòxiques, entre les que hi trobem la nicotina, el monòxid de carboni, els quitrans i l’amoníac (les més tòxiques). La proporció d’aquestes substàncies tòxiques en el fum del tabac varia en funció de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida del cigarret, la forma en la que s’aspira el fum, el tipus de paper i de filtre utilitzat, etc. Així, podem concloure que el tabac de liar i el tabac industrial són ambdós igual de perjudicials per a la nostra salut.