Historial mites joves

El consum de cànnabis no provoca dependència

Fals. El THC estimula l’alliberament de dopamina. L’efecte que la dopamina té sobre el cervell pot produir la dependència al cànnabis, ja que, l’organisme vol tornar a experimentar el sentiment de plaer.

Enllaç: https://bit.ly/3o6tmvH

 

El tabac per escalfament té menor risc de càncer i altres malalties en comparació amb les cigarretes convencionals.

Fals. És cert que el tabac per escalfament produeix una menor quantitat de tòxics. No obstant això, l'Administració d’Aliments i Fàrmacs d’EEUU (FDA) ha negat l’existència de proves científiques que corroborin que aquests productes tinguin menor risc per la salut que les cigarretes convencionals.

Link: https://bit.ly/2JbhM3Z

 

Vapejar cigarretes electròniques no és perjudicial per a la salut

Fals. A curt termini s’han trobat efectes fisiològics adversos en les vies respiratòries similars a les del fum del tabac. A més, també s’han trobat substàncies cancerígenes en els líquids i en el vapor. Link: https://bit.ly/36PV1Zx

La majoria de multes per consum de substàncies a la via pública és per alcohol

Fals. L’any 2017 el 99% de les multes per consum de drogues estaven associades al cànnabis.

Link: https://bit.ly/33bhsqc

Beure només els caps de setmana no és perjudicial per la salut

Fals. El dany provocat pel consum d’alcohol és causat per la quantitat i la intensitat en què es pren alcohol, entre altres factors com l’edat o el pes de la persona.

Link: https://bit.ly/2lrgaXM

Existeixen trucs per no donar positiu en un control d’alcoholèmia

Fals. Prendre begudes energètiques, beure aigua, prendre cafè o fer esport per suar són mites estesos entre la població. La única manera per no donar positiu en un control d’alcoholèmia és decidir no prendre alcohol.

Les fotografies que es pengen a Instagram són d’Instagram

Fals. Tot i que la propietària del contingut que es penja és la mateixa usuària, Instagram té tots els drets d’ús d’aquestes imatges. D’aquesta manera, té la total llibertat per utilitzar les fotos o cedir-les a terceres persones.

Link: https://bit.ly/2Y8YVIV

El fum del tabac pot provocar pèrdua de visió

Cert. Les toxines del fum del tabac que s’inhalen van a parar al torrent sanguini i per tant, arriben als ulls on poden provocar diferents problemes oculars. Els investigadors senyalen que el tabac pot afectar el nervi òptic (segons el dany causat la persona podria desenvolupar ceguera). A més, no recomanen el consum en persones que tenen molta sequedat d’ulls, ja que agreuja la situació.

Link: https://bit.ly/2WBWAcZ

Per la ressaca, paracetamol

Fals. Per la ressaca no es recomana prendre paracetamol ja que aquest medicament també es metabolitza al fetge i en el moment de la ressaca, està eliminant l’alcohol del cos i per tant aquest medicament pot augmentar la toxicitat al fetge.

La barreja d’alcohol i begudes energètiques afecta al fetge

Cert. Tot i que aquestes begudes no tenen efectes sobre el fetge, el fet de que es barregin amb alcohol fa que la persona no noti els efectes d’aquest i per tant, es probable que consumeixi més. L’augment en el consum d’alcohol sí que afecta de manera directa al fetge.

El tabac provoca infertilitat masculina.

Veritat. Diferents estudis científics publicats per la revista “Reproductive Biomedicine Online” han demostrat els efectes negatius del tabac sobre la funció dels espermatozous.

Link: https://bit.ly/2FgZTfv

L’alcohol millora les relacions sexuals.

Fals. Tot i que a l’inici provoca desinhibició i excitació, no millora les relacions sexuals ja que és un depressor i per tant, pot inhibir la resposta sexual.

En homes, dificulta l’erecció i retarda l’ejaculació i en dones, afecta a la lubricació de la vagina i retarda l’orgasme.

Link: https://bit.ly/2Tcj4vd

El cànnabis estimula la creativitat.

Fals. El cànnabis distorsiona temporalment la percepció, per tant pot fer que la persona vegi més qualitat i amb “millors ulls” el que fa. Diferents estudis han treballat sobre aquest tema. En un d’ells es convidava a diferents artistes a pintar o escriure poemes sota els efectes del cànnabis, es va observar que quan estaven sota aquests efectes feien valoracions molt positives del que havien creat però, al dia següent aquestes valoracions no eren tant bones.

Link: https://bit.ly/2EpyJms

Fumar cànnabis ajuda a l’aprenentatge.

Fals. De fet, en un estudi realitzat als Estats Units a participants de 16 a 25 anys, es va observar que a la setmana de deixar el consum de cànnabis es millorava la capacitat per aprendre i recordar informació nova. Aquest fet es podria relacionar amb la millora del rendiment acadèmic.

Link: https://bit.ly/2RjbtKn

La cocaïna dóna marxa.

Fals. Té un efecte estimulant passatger que dura entre 30 i 60 minuts, després d’aquest temps es produeix una davallada intensa que causa cansament i decaïment.

La marihuana no afecta als pulmons.

Fals. La marihuana afecta als pulmons ja que el fum que entra també conté monòxid de carboni. Aquest gas inflama els pulmons i augmenta el risc de contraure malalties com la pneumònia, la bronquitis, etc.

La tecnologia no és més addictiva que altres activitats

Cert! No hi ha gaires indicis que les persones siguin més propenses a excedir-se amb la tecnologia que amb moltes altres activitats lúdiques. Sí que hi ha gent que en fa un gra massa en una gran varietat d’activitats. Una d’aquestes és la tecnologia, però també n’hi ha d’altres, com ara la pràctica d’exercici, el sexe, el menjar, la feina o anar de compres.

Link: https://bit.ly/2mk9yHK

El tabac provoca la majoria d’incendis a Catalunya

Fals! El tabac no provoca la majoria d’incendis a Catalunya tot i que causa un 8% dels incendis forestals. Font: https://bit.ly/2sl6UlS

La niacina ajuda a netejar el teu organisme de totes les drogues

La niacina és una vitamina coneguda com a B3. Hi ha persones que pensen que ajuda a cremar tots els residus de les drogues, però el cert és que no hi ha evidència científica que funcioni. El que sí està demostrat és que la vitamina B3 a dosis elevades pot fer aparèixer efectes adversos.

Font: https://bit.ly/2KbEwvU

És bo fer exercici el dia després d'haver-se emborratxat.

FALS. Es recomana prendre begudes hidratants i no fer activitats que puguin provocar que la persona sui o és deshidrati més. Recordem que la ressaca és una deshidratació de l'organisme. Per tant, és millor deixar l'esforç físic per quan la persona estigui recuperada.

Barrejar cervesa i destil·lats fa que l’alcohol pugi més.

La barreja de diferents tipus de begudes alcohòliques amb diferents graduacions no emborratxa més, però s’ha de vigilar ja que pot provocar mal de panxa.

L’alcoholèmia es mesura segons la proporció d’alcohol que circula per la sang després de beure. El fet de barrejar no fa que pugi més, sinó que pujarà la quantitat d’alcohol que s’hagi consumit.

Si barreges codeïna i alcohol puja menys l’alcohol

La codeïna i l’alcohol son dos depressors del sistema nerviós central. La barreja d’ambdues substàncies augmenta els efectes depressors. La sedació serà molt més intensa fins al punt de poder derivar en una parada respiratòria o un infart. Aquesta barreja es va originar a Houston, Estats Units, a la dècada de 1960, quan els músics de blues bevien Robitussin barrejat amb cervesa.

Actualment l’anomenen “Lean”, i va guanyar popularitat amb la música hip-hop i rock alternatiu, però sobretot amb la música trap. Alguns cantants d’aquest estil van començar a beure aquesta barreja, i els seus seguidors van imitar a les seves estrelles. Aquesta beguda barreja un refresc amb xarop per la tos amb codeïna.

Font: https://bit.ly/2xGlUP9

Els bolets màgics van inspirar el poder de Super Mario

La saviesa popular ens diu que el bolet que dóna poder als videojocs de Super Mario està inspirada en bolets psicodèlics. Les persones que creuen que el mite és cert es basen en les similituds del bolet del joc amb l’espècie Amanita muscaria, una varietat que té propietats al•lucinògenes.

La postura dels creadors del joc Super Mario es que no hi ha relació amb la droga. Fins i tot la van anomenar “Superseta” i no “Bolet Màgic” per evitar l’associació amb les drogues al•lucinògenes.

La cocaïna ajuda a millorar la festa

L’efecte estimulant de la cocaïna dura qüestió de minuts, després apareix una “baixada” intensa (cansament, estats depressius). El consum d’aquesta substància pot produir irritabilitat i agressivitat, fet que augmenta que la persona es pugui ficar en baralles. Evita mal rotllos!

Un mateix escull ser addicte

Una persona pot escollir probar i experimentar amb una droga. El que succeeix es que mentre un va justificant el seu comportament amb frases com “només ho faig els caps de setmana”, “jo controlo”, “tothom ho fa”, etc. el temps va passant i el consum va en augment, podent arribar a relacionar-se només amb gent que consumeix.

En el procés de dependència a una substància i intervenen múltiples factors, com ara la freqüència en que consumeix la substància, en quins moments del dia o la setmana, en quin entorn, entre d’altres factors de rellevància. Que una persona acabi tenint una dependència a una droga no és una opció que tria la persona sinó un conjunt de circumstàncies i característiques personals i de la pròpia substància difícils de controlar.

“Les drogues de síntesi no generen dependència”

Les drogues de síntesi poden generar dependència física, psicològica i social, però és cert que la dependència a aquestes substàncies no són les addiccions més freqüents. Tot i això, el risc de desenvolupar una dependència emocional, psicològica i social és un factor comú per a totes les drogues, ja que arriba un moment en què els consumidors no se saben divertir, no se senten bé amb si mateixos ni es relacionen amb altres persones sense l’ajuda de les drogues.

El consum de drogues està augmentant

Contràriament a l’opinió d’alguns joves, les dades de les últimes enquestes fetes a l’Estat Espanyol indiquen una tendència a la disminució en el consum de drogues com l’alcohol, el tabac o el cànnabis.

Font:http://bit.ly/2nawEA3

L’èxtasi causa “forats” en el cervell

Fals. Tot i que l’èxtasi causa danys significatius en el cervell de la persona consumidora, no és cert que generi “forats”. Aquest mite es va fer popular fa alguns anys quan en un programa de televisió en que mostraven com el cervell d’un addicte a l’èxtasi mostrava àrees fosques, és a dir poca o nul.la activitat cerebral, en alguns escàners.

Font: http://bit.ly/2xfNVjV

Si ets jove és més difícil enganxar-te

Fals. La dependència no entén d’edat ni de gènere, així que qualsevol droga és capaç de generar addicció a qualsevol edat.

Una cervesa fresca ajuda a combatre la calor

Mite! No tots els líquids ajuden al cos a refrescar-se, de fet la cervesa ajuda a que el cos es deshidrati abans. Degut a l’efecte vasodilatador de l’alcohol incrementa el risc de partir un cop de calor, ja que és més difícil que l’organisme posi en marca el mecanisme que alerta de la pujada de temperatura corporal.

Fumar porros fa venir gana

És veritat. Aquest és un efecte freqüent del cànnabis, que acostuma a presentar-se al cap de 1 3 hores del seu consum. Aquesta propietat està en la base de la utilització de determinats derivats del cànnabis per al tractament de l’anorèxia (pèrdua de gana) associada a determinades malalties.

Beure i fumar et fa més home

El consum de drogues es troba influenciat pels estereotips de gènere. Beure i fumar s’ha relacionat amb el gènere masculí, i anys enrere quan un home arribava a la adultesa per ser un “home de veritat” havia de beure i fumar. Però en canvi no estava ben vist que el gènere femení consumís alcohol.

En l’actualitat el consum d’alcohol és similar entre tota la població tant masculina com femenina, però les creences de la població encara són aquestes. Les campanyes de publicitat d’alcohol que es dirigeixen a hores encara remarquen l’estereotip d’home valent, exigent amb la seva feina i que a més s’ho passa bé fora de casa. En canvi, aquestes campanyes habitualment ressalten l’estereotip de les dones com a objecte.

Quina relació existeix entre la burundanga i abusos sexuals?

La relació entre la burundanga i els abusos sexuals és un mite. Segons un estudi no s’ha trobat cap rastre d’escopolamina (el nom tècnic), que ha analitzat 152 presumptes casos rebuts per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid entre el 2010 i 2013.

No oblidem que en el 77% dels casos l’alcohol estava present, en el 29% la cocaïna i el cànnabis.

Font: http://bit.ly/2n0Wvtj

L'alcohol ajuda a oblidar

Popularment es creu que bevent alcohol s’alleugereixen els mals moments però contràriament al que es pensa, el consum abusiu d’alcohol fa que els mals records es “gravin” més fortament al cervell.

Un estudi ho ha demostrat, i ha observat com les dosis elevades d’alcohol alteren els mecanismes fisiològics que serveixen per oblidar els records negatius.

Font:http://bit.ly/2mmdqKb

Diuen que... la cocaïna millora la relacions socials

L’efecte estimulant d’aquesta droga pot donar una falsa sensació de seguretat en un mateix i certa sensació de sociabilitat. Això és passatger i després es produeix una baixada intensa que causa fatiga, depressió, mal humor i, fins i tot, agressivitat.

Font: http://bit.ly/1HkqFyb

El cànnabis és relaxant, per això sempre que algú fuma porros es relaxa i se sent bé, tot i que a més pot fer altres efectes, depenent de cadascú

Els efectes del cànnabis són molt variables i depenen de la quantitat consumida, la proporció de principis actius que conté, la forma de consum, l’experiència prèvia, la personalitat, motivacions i expectatives del consumidor, el context i circumstàncies del consum (sol o acompanyat), etc.

Generalment, però, provoca inicialment eufòria i benestar, seguida de relaxació i somnolència. També sol produir alguns dels següents efectes: xerrameca, ganes de riure sense motiu (sobretot quan es consumeix en grup), una agudització dels sentits (ex.: viure més intensament la música) i una lleugera distorsió de la sensació del pas del temps (impressió de que transcorre més lentament), a més d’una certa afectació de la coordinació, el pensament, la memòria, l’atenció i la capacitat de concentració.

Però, també pot provocar, especialment en consumidors novells o després de consumir quantitats importants, ansietat (bastant freqüent), angoixa, sensacions de por o pànic i símptomes paranoides (idees de persecució), entre altres. Per tant, no és veritat que el cànnabis sempre relaxi i faci sentir bé.

A nivell físic és freqüent tenir set i la boca seca. També pot causar taquicàrdia, arítmies, mareigs, etc.

Fumar porros és més sa que fumar tabac o beure alcohol? NO

És arriscat comparar la perillositat de les drogues sense tenir en compte la persona que les pren, el context de consum, la freqüència i la quantitat. En qualsevol cas, no són sans ni l’alcohol ni el tabac ni els porros. En el cas del cànnabis, a més, cal tenir en compte que:

• El fum dels porros té components tòxics semblants als del tabac (tret de la nicotina). A més, els porros solen fumar-se barrejats amb tabac i sense filtre, amb la qual cosa el fum inhalat resulta més perjudicial.

• A diferència de l’alcohol que, si més no, els joves solen consumir només els caps de setmana, sovint es tendeix a fumar porros cada dia, és a dir, a convertir-ho en un hàbit.

Font: http://bit.ly/1HkqFyb

“Si prens cocaïna, al llit aguantes més”

El consum de cocaïna fa que possiblement la persona se senti físicament més confiada i sexualment més potent o forta. Aquesta substància però també té efectes anestèsics, i és possible que les relacions sexuals siguin més “dures”, fent que hi hagi possibles lesions genitals. A la llarga aquest consum pot portar a problemes d’excitació i erecció i pot arribar a produir un menor desig sexual.

Beure cafè amb sal va bé perquè se’t passi la borratxera perquè et fa vomitar.

Fals! Un cop l'alcohol ha arribat a la sang, el fetge el va metabolitzant (cremant) a certa velocitat que no varia amb cap dels procediments amb què molta gent prova per reduir els efectes de l'embriaguesa. Ni refrescar-se, ni cafè, no córrer, ni vomitar,... serveix per eliminar l'alcohol més de pressa perquè ja ha passat al torrent sanguini i d’allà nosaltres no el podem eliminar. L'únic que fan aquests mètodes és que la persona es senti més desvetllada i no l'ajuden a eliminar l'alcohol ni a millorar les habilitats psicomotores.

Trucs per passar la borratxera?

"Q de festa" presenta un vídeo animat “Amics de la farra”, sobre els riscos de conduir sota els efectes de l’alcohol i altres drogues. A més, repassa algunes de les creences errònies de com passar una borratxera. Enllaç del vídeo: https://youtu.be/OJ1OdpVaN4M

La cocaïna millora les relacions socials

La cocaïna té un efecte estimulant sobre el sistema nerviós central. Entre aquests efectes estimulants també es produeix la falsa sensació d’augmentar la seguretat en un mateix i la xerrameca. Estar més xerraire no vol dir que millori les relacions socials. A més, això és passatger i després dels consum es produeix una baixada intensa que pot causar fatiga, depressió, mal humor i, fins i tot, agressivitat.

FONT: http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/mites/index.html

Les pipes d’aigua són menys perjudicials que fumar cigarrets

Fals! Les persones que fumen en pipes d'aigua absorbeixen quantitats considerables de substàncies nocives i cancerígenes a través del fum de la pipa. En comparació amb els qui fumen cigarrets convencionals, les que utilitzen pipes d'aigua tenen una exposició superior al monòxid de carboni (CO) i als hidrocarburs policíclics aromàtics (HAP), una exposició similar a la nicotina i una exposició més baixa a les nitrosamines específiques del tabac. Alguns estudis han trobat que les persones que fumen en pipes d'aigua tenen una freqüència cardíaca i tensió arterial més altes, més risc de patir infarts o angines de pit, insuficiència pulmonar i menys capacitat per fer exercici, síncopes i intoxicacions agudes per CO.

Font:http://salutpublica.gencat.cat/ca/detalls/Article/falses-creences

El cigarret fet a mà és més natural

Les empreses de tabaqueres utilitzen un màrqueting que afavoreix que pensem que el tabac d’embolcallar és més natural, però no és cert. A més de la nicotina, el monòxid de carboni i el quitrà la indústria afegeix altres additius. Un estudi va demostrar que en el tabac d’embolcallar hi ha el 22% d’additius mentre que en el tabac manufacturat n'hi ha al voltant del 10%.

Font: http://hemerotecadrogues.cat/docs/5_mites_tabac_embolicar.pdf

Les begudes alcohòliques ajuden a resoldre problemes

Un consum abusiu d'alcohol fa perdre el control sobre les emocions i sentiments. També afecta a la memòria i altera la percepció. Cal tenir en compte que si estàs deprimit perquè tens un problema, l’alcohol aguditza aquest sentiment. Tanmateix produeix una major fatiga física i provoca son. També es perd força i coordinació. Ja veus que aquestes no són les característiques idònies que necessites per poder resoldre un problema. Beure alcohol no resol els problemes sinó que només els tapa per una estona i a més en pot crear de nous.

El tabac de liar és més sa que el tabac industrial

Tant el tabac de liar com el tabac industrial es consumeixen mitjançant la combustió i generen fum, aquest fum conté fins a 4.000 substàncies tòxiques, entre les que hi trobem la nicotina, el monòxid de carboni, els quitrans i l’amoníac (les més tòxiques). La proporció d’aquestes substàncies tòxiques en el fum del tabac varia en funció de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida del cigarret, la forma en la qual s’aspira el fum el tipus de paper i de filtre utilitzat, etc. Habitualment el consum de cigarrets de liar la calada és més profunda, el filtre molt més prim que el tabac industrial, i en consumir-se més lentament la persona passa més temps fumant. Totes aquestes característiques fa que el tabac de liar sigui igual o més adictiu que el tabac industrial.

La gent que fuma porros és més “enrollada” i alegre

Ser divertit o “enrotllat” no depèn del fet de consumir drogues o no. Depèn de les habilitats que tinguem per relacionar-nos amb altres persones. D’això se’n diu tenir habilitats socials, i es pot aprendre i millorar amb la pràctica. Per tant aquesta afirmació no és certa!

Algunes drogues desinhibeixen i poden fer que els seus consumidors semblin més simpàtics, atrevits i “enrotllats”. Però, si no tenen prou habilitats socials, quan s’esvaeixen els efectes de la droga, tornaran a ser com abans, i amb poques possibilitats de canviar, perquè en lloc de practicar noves habilitats, poden dissimular les seves mancances consumint drogues. Les drogues, a més, poden provocar efectes contraris als buscats. Així, algú que hagi begut una mica pot mostrar-se més desinhibit inicialment, però si continua bevent pot esdevenir un pesat. D’altra banda, la gent que pren drogues habitualment acaba dedicant molt temps i molt esforç en aconseguir-les, i va deixant de banda la relació amb els amics.

La cocaïna contraresta els efectes de l’alcohol

Els efectes no es contraresten, ja que els efectes de la cocaïna no evita els efectes depressors de l’alcohol. Tot i que amb el consum de cocaïna sembla corregir les conseqüències de l’alcohol, no ho fa, només és una percepció errònia.

L’alcohol és un depressor del Sistema Nerviós Central (SNC), per tant adorn el cervell afectant les aptituds i psicomotrius. La cocaïna és un estimulant del SNC, proporcionant una sensació de benestar, disminueix la son i la gana i estimula l’activitat en general.

La combinació d’aquestes dues substàncies incrementa la quantitat consumida de les substàncies. Com a producte d’aquesta barreja també augmenten els seus efectes perjudicials, ja que es crea el “coca-etilè”, una substància que intensifica els efectes additius i tòxics de la cocaïna. Font: tupunto.org

Font: http://canalsalut.gencat.cat/ca/

La marihuana és natural, per això és millor que fumar tabac

Aquest argument es fa servir per justificar que la marihuana ve d’una planta, però no oblidem que el tabac també. També alguns poden fer servir l’argument que el tabac porta més de 4000 substàncies nocives pel cos, sense passar per alt que la marihuana i el haxix també estan adulterats. A més de les més de 400 substàncies tòxiques que conté la marihuana, el simple fet d’introduir fum al sistema respiratori té repercussions nocives pels pulmons i per la salut.

Font: http://canalsalut.gencat.cat/ca/

Els porros no enganxen, hi ha gent que fuma quan vol

El cànnabis és una droga, ja que és una substància que té efectes en el sistema nerviós central i pot produir dependència. També té una síndrome d’abstinència, però menys brusca i intensa que la que provoquen les altres drogues. Aquest fet pot fer pensar que no enganxa, però la dependència psicològica pot ser molt important. Fumar porros pot convertir-se en “imprescindible!” per la vida quotidiana de la persona consumidora. De fet, durant l’últim any 1500 persones han començat un tractament per la dependència al cànnabis.

Font: http://canalsalut.gencat.cat/ca/

No passa res per conduir fumat; és diferent que anar borratxo: et concentres més i vas a poc a poc

Les habilitats necessàries per conduir estan relacionades amb l’atenció, els reflexos i la rapidesa de resposta, etc. Totes aquestes capacitats es veuen afectades pel consum de cànnabis. A part de l’augment del temps de reacció, hi ha també una alteració de la percepció de les distàncies. Per tant, si fumes cànnabis, no condueixis. Els efectes encara són més grans si l’has consumit conjuntament amb altres drogues, alcohol inclòs.

Font: ASOPB http://www.aspb.cat/quefem/docs/informacio_sobre_cannabis_WEB.pdf

L'alcohol és bo pel cor

Segons estudis el consum moderat d'alcohol disminueix el risc de patir enfermetats de cor, però aquests efectes beneficiosos no apareixen en totes les persones ni en tots els casos...

Si controles no passa res

Pot ser cert que el consum moderat i ocasional d’algunes drogues pot tenir pocs riscos (p.ex. una persona adulta que beu un parell de cerveses algun dia que surt de festa). Però la forma més segura que les drogues no provoquin efectes negatius és no prendre’n. Encara que una persona en prengui poca quantitat, el pot perjudicar per la seva edat, situació o context on es trobi.

D’altra banda, persones completament dependents d’una droga segueixen dient que controlen, tot i que saben que no és cert. A més cal tenir en compte que el fet de resistir els efectes de l'alcohol no significa que una persona sigui més forta. En canvi, pot indicar que el seu cos està acostumat a l'alcohol i que cada vegada en necessita més quantitat per obtenir els mateixos efectes. Això pot ser l'inici d'un procés de dependència de l'alcohol.

El cànnabis ajuda a dormir

Entre els efectes del consum de cànnabis es troba la somnolència. Aquest efecte pot conduir a error i pensar que el cànnabis ajuda a dormir, però en realitat es produeix un deteriorament de la qualitat de la son. Els consumidors habituals de cànnabis tenen menys fase REM, que és la fase on es produeixen els somnis. Els somnis serveixen per consolidar els aprenentatges que s’han realitzat durant el dia.

Bevent molta aigua no dones positiu a les analítiques

Sovint es pensa que bevent molta aigua es rebaixa l’alcohol en sang i d’aquesta manera les analítiques no surten positives al consum d’alcohol. Augmentar el consum d’aigua fa que la persona orini més sovint, però la metabolització de l’alcohol es produeix majoritàriament pel fetge i només una petita part s’expulsa per la suor, la orina i el vòmit.

Prendre una cullerada d'oli abans de beure fa que l'alcohol no et pugi

Prendre una cullerada d’oli no fa que l’alcohol no pugi. Les parets de l’estomac no queden totalment recobertes per l’oli, així doncs l’alcohol es filtrarà i es metabolitzarà igual. A més l’òrgan que s’encarrega principalment de metabolitzar l’alcohol és el fetge. Si es decideix beure el millor que es pot fer és menjar bé per protegir a l’estomac.

La gent que fuma porros és més “enrotllada” i alegre

Ser divertit o “enrotllat” no depèn del fet de consumir drogues o no. Depèn de les habilitats que tinguem per relacionar-nos amb altres persones. D’això se’n diu tenir habilitats socials, i es pot aprendre i millorar amb la pràctica.La intoxicació de cànnabis i de qualsevol altra substància provoca una alteració de la percepció i una desinhibició del comportament que fa que la persona sembli més alegre, però el que li està passant és que està perdent el control de la seva pròpia conducta.

Si el cànnabis fos legal, es consumiria menys.

És cert que el prohibit atreu, però hem de tenir en compte que les drogues més consumides entre els joves de 14 a 18 anys en l’últim any són l’alcohol i el tabac, i aquestes són legals. A més s’ha de tenir en compte que la prohibició no influeix només en el consum, sinó en la facilitat per aconseguir la substància i en el seu grau d’acceptació social. Font: ESTUDES 2012-2013

No passa res si fumes cànnabis el cap de setmana, dilluns ja estàs bé

El cànnabis té efectes sobre la concentració, l’atenció i la memòria. Tot i que els efectes semblen que poden durar unes hores, el cànnabis pot durar a l’organisme fins a tres dies.

Alcohol ajuda a entrar en calor.

Encara que és cert que l'alcohol té un efecte vasodil•latador inicial que fa sensació d'escalfor, en realitat aquesta vasodil•latació perifèrica provoca una pèrdua més ràpida de la calor corporal. Seria com una nevera, calenta per fora i freda per dintre. Per això, no convé prendre alcohol en condicions de fred intens. I si es pren la decisió de beure al carrer, millor agafar una bona jaqueta.

Beure alcohol ajuda a lligar.

L'alcohol pot provocar una sensació d'eufòria i desinhibició això fa que es perdi la vergonya social. No obstant això, com que es té una percepció distorsionada de la realitat, pot ser que es facin coses que no faries en un estat més lúcid: lligar amb algú que potser no interessa, tenir sexe sense protecció... A més beure alcohol no facilita les relacions sexuals, un consum abusiu moltes vegades dificulta o impedeix les relacions sexuals, provocant impotència i d'altres disfuncions associades.

Es poden tenir fins a tres plantes de “maria” a casa.

El Codi Penal espanyol considera delicte (i per tant castiga amb presó) el tràfic de drogues, entès com a qualsevol conducta que impliqui promoure, afavorir o facilitar el consum de drogues. Posseir, produir o cultivar drogues destinades al tràfic, és un delicte. En aquest sentit tenir plantes de cànnabis a casa podria ser considerat un delicte, si un jutge ho considerés com una forma d’afavorir o promoure el consum de drogues.

El cànnabis cura el càncer?

El que si què és cert, és que el cànnabis pot ajudar a pal•liar les nàusees i vòmits produïts per la quimioteràpia, entre d’altres. Que el cànnabis cura el càncer és un dels mites més estesos entre la gent, tot i això, no s’ha pogut demostrar científicament que el cànnabis curi el càncer. La gran majoria d’estudis que s’han fet han estat amb animals, i només un amb persones. Com que eren molt poquetes les persones en les quals es va estudiar, no es van poder treure conclusions estadísticament significatives. Els experts diuen que encara fa falta més investigació per poder afirmar que el cànnabis cura el càncer.

Si bec i m’espero una estona....donaré negatiu si em paren els mossos

El primer que hem de tenir clar, si es pren la decisió de beure, és que també s’ha de prendre la decisió de no agafar el cotxe o la moto. L’alcohol afecta la capacitat de conduir de diverses formes: augmenta la somnolència, disminueix la capacitat de coordinació (important per frenar amb els peus o les mans...), la velocitat de reacció és més lenta, dóna una falsa sensació de seguretat,.. Però...quantes hores m’he d’esperar per poder agafar el cotxe si he begut? La resposta és: depèn. Depèn el que s’hagi begut, si s’ha menjat força, si ets noi o noia, la teva massa corporal....Amb el que si coincideixen els estudis és que s’ha d’esperar que el fetge elimini l’alcohol, i això pot tardar entre 4 o 9 hores (elimina uns 8-10 grams per hora...). El també es pot fer, si s’ha begut, és buscar alternatives per tornar a casa...transport públic, trucar als pares, un taxi,...

Beure alcohol només els caps de setmana no produeix danys a l'organisme

Els danys a l’organisme que produeix l'alcohol depenen, entre altres coses, del 'patró de consum', és a dir, de la quantitat (a més quantitat més dany) i de la intensitat (major concentració d’alcohol en menys temps, més dany). El que pot passar també és que aparegui una dependència psicològica.... aquelles persones que no saben passar-ho bé de festa si no beuen alcohol. El més important en una festa és que hi hagi alcohol? Qui ho diu?

Vomitar fa passar la borratxera

Un cop l'alcohol ha arribat a la sang, el fetge el va metabolitzant (cremant) a certa velocitat que no varia amb cap dels procediments amb què molta gent prova per reduir els efectes de l'embriaguesa. Ni refrescar-se, ni cafè, ni vomitar, ... Serveix per eliminar l'alcohol més ràpid. L'únic que fan aquests mètodes és que la persona se senti més desvetllada, però no l'ajuden a eliminar l'alcohol i a millorar les habilitats psicomotores.

L’única forma de passar una borratxera és deixar passar el temps! I encara que la borratxera passi....la ressaca ningú te la treu!

Les begudes alcoholiques ajuden a resoldre els problemes

Un consum abusiu d'alcohol fa perdre el control sobre les emocions i sentiments. També afecta a la memòria i altera la percepció. Cal tenir en compte que si estàs deprimit perquè tens un problema, l’alcohol aguditza aquest sentiment. Tanmateix produeix una major fatiga física i provoca son. També es perd força i coordinació. Ja veus que aquestes no són les característiques idònies que necessites per poder resoldre un problema. Beure alcohol no resol els problemes sinó que només els tapa per una estona i a més en pot crear de nous.

Si no barreges diferents tipus d'alcohol no t'emborratxes tant

L’estat d’alcoholèmia es determina per la quantitat d’alcohol que hi ha circulant en sang, no pel tipus de beguda alcohòlica ingerida. Però, la sensació que barrejar diverses begudes alcohòliques emborratxa més es deu a que al fer aquestes barreges, es barregen diferents gustos i quantitats de sucre que poden provocar-nos mal d’estómac i mareigs.