Que cal saber sobre la cocaïna?

Cocaïna

 

Què cal saber sobre la Cocaïna?

La cocaïna (coca, farlopa, etc. en argot) prové d’un arbust sud-americà que s’anomena planta de coca. De les fulles de l’arbust i mitjançant diferents processos químics s’obté el clorhidrat de cocaïna (en forma de pols blanca). Al nostre país s’acostuma a consumir en format que habitualment s’aspira pel nas(s’esnifa).

És un estimulant del sistema nerviós central molt potent, que provoca eufòria, acceleració del pensament, augment de la sociabilitat i disminució del cansament i de la son. Però també pot provocar irritabilitat, paranoies i agressivitat. Els efectes fisiològics de la cocaïna, a curt termini, inclouen la constricció dels vasos sanguinis, la dilatació de les pupil•les i l'augment de la temperatura corporal, la freqüència cardíaca i la pressió arterial. Poden aparèixer també moviments repetitius (estereotípies) i bruxisme (serrar les dents).

La cocaïna genera tolerància ràpidament i pot donar lloc a una forta dependència. Un consum perllongat provoca pèrdua de la gana i insomni persistent. A més, pot provocar accidents cardiovasculars i problemes neurològics i psiquiàtrics. Quan es consumeix en dosis més elevades i de forma freqüent, els seus efectes indesitjables són més intensos.