Què cal saber sobre el tabac?

Tabac

 

Què cal saber sobre el Tabac?

La substància addictiva del tabac és la nicotina, un estimulant del Sistema Nerviós Central que genera una forta dependència i perjudica el cor i la sang. A més, el fum del tabac també conté aproximadament unes 4.000 substàncies químiques, entre les quals hi ha quitrans (són cancerígens), monòxid de carboni (fa que els fumadors es cansin més) i gasos irritants (fan que piquin els ulls i la gola i són perjudicials per als bronquis i els pulmons).

 

El tabac és tan dolent com diuen?

El tabac està darrere de la major part dels càncers de pulmó i de molts altres tipus de càncer. També augmenta molt el risc d’infart, de bronquitis crònica, d’úlcera d’estómac i d’altres malalties.

Tanmateix, els adolescents veuen molt llunyans aquests riscos i per això tenen poc pes en la seva decisió de fumar o no fer-ho. Per tant, a més d’aquests riscos, convé que coneguin que el tabac també provoca mal alè i pudor corporal i de la roba, taca les dents i les mans, envelleix la pell de forma prematura, produeix alteracions del gust i l'olfacte i afecta el rendiment esportiu. Tots aquests efectes són molt menys greus, però més propers al seu món.

També cal saber que les persones que no fumen però que estan exposades al fum del tabac tenen més risc de patir malalties que la població que no hi està exposada. Els infants i les dones embarassades són especialment vulnerables. Diversos estudis suggereixen que el risc de patir malalties respiratòries, asma i otitis és més gran entre els fills de pares que fumen. Durant l’embaràs, l'exposició al fum del tabac augmenta el risc d’avortaments espontanis i de naixements prematurs.

En el nostre context, malgrat la nova normativa, encara hi ha persones que es veuen involuntàriament obligades a respirar fum del tabac. Els fumadors passius reivindiquen el seu dret a decidir lliurement respirar o no el fum del tabac que fumen els altres.

 

Els joves poden comprar tabac?

D’acord amb la llei, no està permès vendre tabac als menors de divuit anys, i tampoc no està permès vendre cigarretes per unitats.