Que cal saber sobre el cànnabis?

Cànnabis

 

Què cal saber sobre el cànnabis?

És la droga il·legal més consumida. S’obté de la Cannabis sativa, una planta que conté THC, el principal principi actiu d’aquesta droga, que s’utilitza per preparar l’haixix i la marihuana.

L’haixix (xocolata, costo...) és resina premsada. Es fuma barrejada amb tabac en cigarretes anomenades porros, canuts, etc. La marihuana (maria) són les flors o cabdells i les fulles de la planta, assecades i triturades, i també es fuma, sovint barrejada amb tabac.

El cànnabis és un depressor del Sistema Nerviós Central (n’alenteix el funcionament), actua intensificant o modificant les percepcions. Augmenta la freqüència cardíaca i provoca sequedat de boca, envermelliment del ulls i caiguda de les parpelles. A més, fa venir gana i afecta la coordinació, la memòria i la capacitat de concentració i atenció.

Els seus efectes subjectius depenen molt de les expectatives de la persona, però solen incloure sensació de benestar, facilitat per riure i alteracions lleugeres de la percepció. Després genera tranquil•litat, que pot evolucionar cap a somnolència, passivitat i indiferència per l’entorn. De vegades, però, provoca angoixa i idees paranoides. Els efectes del cànnabis apareixen en el moment en què es consumeix la substància i duren entre una i tres hores. Si s'ha menjat abans, els efectes poden trigar una mica més a aparèixer però també trigaran més a desaparèixer.

 

Quins riscos té fumar cànnabis

El cànnabis genera ràpidament tolerància, i pot donar lloc a dependència. El consum habitual d’aquesta substància augmenta el risc de problemes respiratoris, de manera semblant al tabac. També afecta la memòria i la capacitat d’aprenentatge i, per tant, el rendiment escolar. A més, fumar cànnabis de manera intensa i freqüent incrementa la probabilitat de patir trastorns psiquiàtrics, i aquest risc augmenta com més aviat se n’inicia el consum.

D’altra banda, el cànnabis augmenta el risc de patir accidents (de trànsit, laborals i d’altra mena) per l’afectació psicomotriu i cognitiva que provoca. A més, barrejat amb l’alcohol pot provocar marejos i desmais per baixades de tensió.

 

El cànnabis té propietats curatives?

Alguns derivats del cànnabis es poden utilitzar en el tractament de certes malalties, per exemple per reduir els efectes secundaris dels tractaments per al càncer i la sida (vòmits i nàusees), per estimular la gana o per tractar dolors. Per això, alguns països n’autoritzen l’ús mèdic amb aquesta finalitat. Tot i això, el cànnabis no cura cap malaltia; només pot ajudar a alleugerir-ne alguns dels símptomes. Al nostre país, el seu ús terapèutic està autoritzat en casos molt concrets, en forma de preparats farmacèutics i sempre sota control mèdic.

Sovint s’ha aprofitat el debat que genera la utilització terapèutica d’aquesta substància per defensar-ne el consum recreatiu, amb l’argument que "si és terapèutic, és inofensiu” (una conclusió del tot errònia i interessada).

 

Es poden tenir plantes de cànnabis a casa?

El Codi Penal considera delicte elaborar, produir, cultivar o traficar amb substàncies psicotròpiques, tòxiques o estupefaents (entre les quals hi ha el cànnabis), i també afavorir, facilitar o promoure’n el consum. Així, tenir plantes a casa, en un jardí o en un hort pot arribar a ser considerat un delicte penal.

Per altra banda, posseir o comprar petites quantitats destinades al consum propi i consumir drogues en llocs públics són conductes que no es consideren delicte però sí que constitueixen una falta administrativa greu sancionable amb una multa mínima de 601 euros i màxima de 30.000 euros. La multa pot ser suspesa si la persona acredita que està duent a terme amb èxit un tractament de deshabituació.