Cànnabis

Cànnabis

 

QUÈ ÉS? - El cànnabis i els seus derivats

Es coneix amb el nom de cànnabis una planta que ha estat utilitzada des de l'antiguitat amb diferents finalitats, però que en l’actualitat es considera una droga en diversos països.

El cànnabis conté uns 400 compostos químics diferents, entre els quals destaquen unes 60 substàncies conegudes amb el nom de cannabinoides. Un d'aquests cannabinoides és el THC (delta -9 tetrahidrocannabinol), el principal principi actiu del cànnabis, ja que és el que té més potència psicoactiva i el que es considera una droga.

Del cànnabis se n'extreuen diversos productes. Els més habituals són:

  • La marihuana: els cabdells de les flors sense germinar de la planta femella.
  • L’haixix: la resina de la planta premsada.

 

 

Quins efectes té?

El THC, el principal principi actiu del cànnabis, actua sobre l'organisme com un depressor del cervell, capaç de provocar alteracions de la percepció, augment en l'activitat motora en un primer moment, que en una segona fase es converteix en incoordinació motora, tremolors, debilitat i espasmes musculars.

A nivell físic, el cànnabis augmenta la freqüència cardíaca, disminueix la pressió arterial, provoca sequedat de boca, augmenta la gana i provoca suors, enrogiment dels ulls, caiguda de les parpelles i alteracions de la coordinació motriu.

Generalment, provoca sensació de benestar, desinhibició i ganes de parlar i riure. Per això a les persones que en consumeixen els acostuma a venir de gust repetir.

A vegades, pot provocar ansietat, mal rotllo, paranoies i pànic, que desapareixen normalment al cap de poques hores. Però si es continua consumint de manera habitual aquestes sensacions es poden fer cròniques en el temps.

 

NATURAL - Origen natural

El cànnabis prové d'una planta, Tot i així, especialment el haixix, pot estar molt adulterat. Si bé no acostuma a estar-ho amb substàncies perilloses (el més habitual és que contingui parts de la mateixa planta que no són psicoactives), de vegades no és així. Se n'han trobat mostres barrejades amb oli de motor, pneumàtics, cera, fems o llet condensada.

La marihuana no acostuma a estar adulterada, però la potència d’aquesta substància i els riscos que té associats són molt superiors als de l’haixix. Això passa especialment amb les varietats potents. Hi ha qui creu que una droga natural és més saludable que una de sintètica, però cal de recordar que molts dels verins més fulminants també són naturals.

 

MEDICAMENT VERD? - Usos terapèutics

Alguns derivats del cànnabis es poden utilitzar en el tractament de certes malalties, com per exemple per reduir els efectes secundaris dels tractaments per al càncer i la sida (vòmits i nàusees), per estimular la gana o per tractar dolors. Per això, alguns països n’autoritzen l’ús mèdic amb aquesta finalitat. Tanmateix, el cànnabis no cura cap malaltia; només pot ajudar a alleugerir-ne alguns dels símptomes. Al nostre país, el seu ús terapèutic està autoritzat en casos molt concrets, en forma de preparats farmacèutics i sempre sota control mèdic.

Sovint s’ha aprofitat el debat que genera la utilització pal•liativa d’aquesta substància per defensar-ne el consum recreatiu, amb l’argument que "si és terapèutic, és inofensiu” (una conclusió del tot errònia i interessada).

 

UN CONSUM PERMÈS I SANCIONAT (!) - Repercussions legals

Està penat (amb judici, antecedents, multa i possible presó o internament en un centre de justícia juvenil) no només vendre cànnabis sinó també donar-ne, regalar-ne o proporcionar-ne. Quan se'n porta molta quantitat a sobre s'entén que és per traficar (i s'actuarà com si s'hagués fet). Tot i això, les penes o mesures són inferiors a les que s’apliquen per a altres drogues il•legals.

A més, la llei administrativa multa amb més de 601 euros tant el fet de fumar-ne en un lloc públic com el de portar-ne a sobre (per petita que sigui la quantitat). És a dir, que si no es pilla per una banda, es pilla per l'altra.

 

QUÈ M'HI JUGO? - Conseqüències sobre la salut

Conseqüències immediates

  • Empitjorament de la memòria a curt termini
  • Disminució de l’atenció
  • Alteració de la coordinació motora i de l’equilibri
  • Augment de la freqüència cardíaca

Conseqüències perllongades en el temps

  • Empitjorament de la memòria i de la capacitat d’aprenentatge

Conseqüències a llarg termini (efectes que es produeixen si es consumeix de forma continuada durant molt de temps)

  • Dependència
  • Augment del risc de bronquitis crònica i malalties pulmonars
  • Augment del risc de càncer

 

 

QUAN POT ACABAR MALAMENT - Conseqüències psicològiques

El consum de cànnabis afecta capacitats mentals com ara la concentració, l'atenció i la memòria. A més, es utilitzada com a droga tranquil•litzant i quan se’n consumeix sovint, pot disminuir el ritme vital (pot fer que tinguem menys ganes de fer coses, que estem massa temps desorientats, etc.). Aquestes capacitats, en principi, es recuperen quan se n'abandona el consum.

L'addicció va associada a malestar i a la dificultat per fer activitats habituals (estudiar, treballar, parlar amb els amics amb coherència, etc.).