Historial preguntes adolescents

A Àustria se seguirà fumant als bars. Què et sembla?

Àustria és un dels pocs països de la Unió Europea on encara està permès fumar en bars i restaurants. El proper 1 de maig entrava en vigor una llei antitabac semblant a la resta de països europeus com la d’Espanya. No obstant el nou govern, impulsor de la llei, ha decidit fer marxa enrere i permetre seguir fumant en bars i restaurants.

Aquesta decisió ha creat molta polèmica ja que fins i tot l’oposició al govern austríac titlla la nova mesura de “vergonyosa” recordant els efectes nocius del consum de tabac com el risc de patir càncer de pulmó. Es preveu que aquest tipus de càncer causi la mort a 60.000 austríacs en els propers 5 anys.

Actualment, Àustria s’ha convertit en el tercer país més fumador de la Unió Europea, amb una ràtio del 30%.

Font: https://bit.ly/2GKGHbB

Què us sembla el vídeo de la campanya de la FAD #MevoyalTrecho?

Aquesta campanya iniciada per la Fundación de Ayuda contra la Drogadicción (FAD) dóna idees a la ciutadania per prevenir el consum d’alcohol en menors. Aquesta campanya, titulada “Bienvenidos al Trecho”, invita la societat a anar als fets i no quedar-se només en les paraules.

Per exemple, algunes de les peticions que promouen es que no li posis el nom “Whisky” al teu gos, que no li donis un like a las fotografies de borratxeres a través de les xarxes socials o bé quan vegis un jove al parc bevent no ho justifiquis dient que “són coses de l’edat”. Aquesta campanya pretén disminuir el consum d’alcohol en menors d’edat ja que es calcula que cada mes es produeixen unes 480.000 borratxeres en aquest col·lectiu.

No et perdis el vídeo clickant al següent enllaç: http://bit.ly/2F8LKSm

Qui comença fumant pipes d’aigua o cigarretes electròniques pot acabar fumant cigarretes?

Si, un estudi fet per “JAMA Pediatrics” indica el consum d’aquests productes per part dels adolescents s’associa al fet de començar a fumar cigarretes convencionals en un any.

Aquesta investigació, realitzada pel professor Benjamin W.Chaffee, de la Universitat de California, va consistir en analitzar dades extretes d’una enquesta nacional a 10.384 adolescents (de 12 a 17 anys) que mai havien fumat una cigarreta convencional a l’inici de l’estudi (2013-14) i van realitzar un any de seguiment (2014-15). Les conclusions de l’estudi indiquen que els adolescents que consumien diferents productes de tabac, com pipes o cigarretes electròniques, tenien més probabilitats de començar a fumar cigarretes convencionals.

http://bit.ly/2ETyspN

Quina és l’edat mitja d’inici al consum de drogues entre les adolescents i joves?

L’edat mitja d’inici de consum de drogues és diferent per a cada substància i, a més, va canviant al llarg dels anys ja que també depèn de factors sociològics.

Les substàncies que en l’actualitat tenen una edat mitja d’inici de consum més primerenca són el tabac i l’alcohol; es situa al voltant dels 13 anys. A continuació es situaria el consum de cànnabis amb una edat mitja d’ini entorn els 15 anys.

El cànnabis dóna positiu en dopatge?

Les substàncies de dopatge s’utilitzen per millorar artificialment la condició física o mental d’una esportista per tal de millorar el rendiment esportiu. Aquestes substàncies estan prohibides perquè vulnera el dret de que tots i totes les esportistes competeixin amb igualtat de condicions.

Algunes substàncies del cànnabis com el THC (tetrahidrocannabinol) i alguns metabòlits tot i que no milloren el rendiment esportiu, i no es troben a les llistes de substàncies prohibides algunes federacions si que el prohibeixen.

Font: http://bit.ly/2BGfMen

És millor que un fumador no s'empassi el fum?

“Empassar-se” el fum es refereix a que el fumador fa arribar als pulmons el fum del tabac, o pel contrari només el manté a la boca.

Malgrat la persona no s'empassi el fum això no vol dir que aquest no arribi als pulmons, i que no tingui cap conseqüència sobre la salut física de la persona. No existeix cap manera segura de fumar, per això la solució de no empassar-se el fum no sembla la més recomanada per evitar les conseqüències del consum de tabac. La millor manera d'estalviar aquests problemes és no fumar!

Què és el phubbing?

Us heu trobat alguna vegada ignorats perquè la persona que tens al davant està constantment pendent del telèfon mòbil? Aquest fenomen és l’anomenat phubbing. El terme resulta de la combinació de phone (telèfon) i snubbing (ignorar).

Realment som capaços de decidir quan estem connectats? Vivim bombardejats amb notificacions de les aplicacions que tenim instal·lades al mòbil i sovint ens és difícil gestionar-les en alguns moments del dia.

En aquest interessant enllaç podreu trobar consells sobre com gestionar la nostra vida quotidiana sense deixar d’estar connectats amb totes aquelles informacions que rebem al mòbil:http://bit.ly/2xDKv6P

I tu tens alguna tècnica diferent?

Què és el consum de risc d’alcohol?

És un consum de risc aquell que pot fer acabar la persona en problemes. Quan una persona beu molt en poc temps pot tenir el risc d’intoxicar-se o quan consumeix alcohol sovint durant un llarg període de temps pot augmentar el risc de partir problemes de salut i dependència.

No oblidem que el consum d’alcohol es desaconsella als adolescents i joves menors de 21 anys ja que el seu cos es troba en desenvolupament.

Font: http://bit.ly/27aXnOs

Sóc jove, on em puc informar?

Coneixes l’Oficina Jove o el Punt d’Informació Juvenil que tens més a prop? Les Oficines Joves coordinen els serveis d’informació i assessorament juvenil del territori. En funció de les necessitats dels i les joves de la comarca ofereixen informació, orientació i assessorament en àmbits com el treball i l’emprenedoria, educació, salut i habitatge. En aquest recurs hi treballen professionals que us atendran de manera personalitzada que respondran les vostres inquietuds.

També podreu trobar una àmplia oferta d’activitats per fer durant el curs i a l’estiu! Fes un cop d’ull a la seva agenda!

Saps quina oficina tens més a la vora? Consulta-ho aquí http://bit.ly/1KYT0hk

Si no barreges diferents tipus d’alcohol no t’emborratxes tant?

L’estat d’alcoholèmia es determina per la quantitat d’alcohol que hi ha circulant en sang, no pel tipus de beguda alcohòlica ingerida. Però, la sensació que barrejar diverses begudes alcohòliques emborratxa més es deu a que al fer aquestes barreges, es barregen diferents gustos i quantitats de sucre que poden provocar-nos mal d’estómac i mareigs.

Link del receptari: http://bit.ly/2pb4Pu3

I si no bec alcohol, què prenc durant una festa?

Hi ha alternatives al consum d’alcohol en una festa? A les barres sempre hi ha les mateixes begudes? L’aigua i els refrescos són sovint l’alternativa a les begudes amb alcohol en una festa.

Des de l’Ajuntament de Begues ens proposen els còctels sense alcohol són una alternativa gustosa i saludable a les begudes a les barres i a les festes a casa. El receptari ve acompanyat d’un vídeo per a cada còctel per aprendre a preparar i decorar-lo.

Us animeu a provar-los a una festa?

Link del receptari: http://bit.ly/2pb4Pu3

El cànnabis ajuda a concetrar-te?

El cànnabis afecta al sistema nerviós central “adormint” la concentració, l’atenció i la memòria. Aquestes tres capacitats que es posen en marxa quan una persona vol estar concentrada realitzant una activitat, com per exemple estudiar. Si una persona estudia sota els efectes del cànnabis es possible que tingui la sensació d’estar més concentrat, però la memorització d’allò que s’està estudiant possiblement es veurà alterada i no s’enregistrarà tot allò que està llegint. Les conseqüències immediates del cànnabis són:

• Empitjorament de la memòria a curt termini

• Disminució de l’atenció

• Alteració de la coordinació motora i de l’equilibri

• Augment de la freqüència cardíaca

• Conseqüències perllongades en el temps

• Empitjorament de la memòria i de la capacitat d’aprenentatge

Les conseqüències a llarg termini (efectes que es produeixen si es consumeix de forma continuada durant molt de temps):

• Dependència

• Augment del risc de bronquitis crònica i malalties pulmonars

• Augment del risc de càncer

• Trastorns de la memòria i de l'aprenentatge

L’alcohol afecta diferent als nois i noies?

En general els efectes de l’alcohol afecta de manera diferent segons la persona. És cert però, que les noies responen de manera diferent als nois, ja que metabolitzen més lent l’alcohol i això fa que duri més en sang.

Però recordeu que no només depèn de si ets noi o noia, sinó que també dependrà del lloc i amb qui el pren, i de la tolerància a l’alcohol de la persona.

Quina és la millor resposta quan t’ofereixen una cigarreta?

La majoria de gent no fuma i ni tan sols ha provat el tabac, però és possible que en algun moment t’ofereixin i hauran de decidir. Aleshores... quina és la millor estratègia per dir que no? El programa “El tabac al descobert” ens proposa algunes:

"No, gràcies...

Passo...

Que no...

No...

No, no, no... Doncs em sembla que no...

Que nooo...

Sí... fumar mola molt! Fas pudor, et gastes la pasta... mola, sens dubte!

Síii... fumant lligues més... sobretot amb gent a qui li agrada llepar cendrers!

Tens raó, si fumés semblaria més gran: tindria arrugues, mal alè, em cansaria més... guai!”

I ara, què diràs? Ara ja tens més estratègies de resposta quan t’ofereixin una cigarreta!

Quants diners s’estalvia una persona que no fuma?

Ja sabem que el tabac perjudica la salut de la persona fumadora i de qui l’envolta, però quants diners es gasta una persona fumadora en un any? Doncs aproximadament 1.500€! Què faríeu vosaltres amb 1.500€?

La persona no fumadora s’estalvia tots aquests diners i no fa malbé la seva salut. Us proposem mirar el següent vídeo que reflexiona al voltant dels diners que un fumador dedica al tabac: http://bit.ly/2i6lxIb

Per a més informació sobre el tabac a http://bit.ly/2ipSoW4

I si ningú fumés?

Us imagineu un món sense fumadors?. Doncs resulta que si ningú fumés hi hauria un 27% menys casos de càncer! Aquestes són dades de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que enguany celebra el seu vuitè aniversari. Tots i totes sabem que el tabac està relacionat amb molts tipus de càncer, des del de pulmó, laringe o boca, fins als de bufeta. Malgrat que la supervivència dels malalts ha millorat encara hem de parlar de les morts relacionades amb el consum de tabac.

Si tots i totes les fumadores deixessin de fumar, a més s’estalviarien diners, millorarien la salut dels qui l’envolten i fins i tot aturarien la tala d’arbres!

Font: http://bit.ly/2gfBSsN

I tu.. què faries?

En el bloc d'aquest mes us proposem que mireu un vídeo: http://bit.ly/2fvHXTz.

Què us ha semblat? Creieu que algú pot demanar això? Aquesta escena d'una sèrie de televisió ens la va descobrir lalore.org (http://bit.ly/2f1jP6L), demanant-nos que mai prometríem a ningú una cosa així!

Les sèries de televisió ens influencien sobre el nostre comportament. Algunes vegades ja hem parlat de la influència dels personatges de les sèries fumadors. Però aquesta influència no només la fan sobre el consum de drogues, sinó també amb els nostres gustos de roba i la manera de relacionar-nos. Creieu que en aquesta escena el noi està respectant la llibertat de la noia? I ella, tot sabent que li pot dir "de broma", què hauria de contestar?

Segur que val més la pena ser persones respectuoses amb una mateixa i amb els altres, i saber que dues persones estan juntes mentre les dues ho desitgen, no pas per coacció de l'altre.

Així que com diu lalore "mai li prometeu a algú una cosa així!"

Mòbil: ens ho expliquen tot?

Les avantatges d’utilitzar el telèfon mòbil semblen evidents: dóna més llibertat, aplicacions per comunicar-te de manera gratuïta, per jugar, per organitzar-te, etc. Però... ens sabem tot els riscos que hi ha darrera d’utilitzar un telèfon mòbil?

L’Organització Mundial de la Salut no en recomana el seu ús i algunes companyies tenen dissenys per a joves amb un camp magnètic més baix... però perquè? Els telèfons es comuniquen mitjançant radiofreqüència. Tot i que els estudis encara no han trobat dades concloents que relacionin els tumors cerebrals i l’ús dels mòbils, s’està investigant per a conèixer quins efectes poden tenir aquests aparells en la salut de les persones.

I el coltan? És un material que s’utilitza per a la fabricació dels telèfons mòbils, i darrera de la seva extracció hi ha moltes morts a la República Democràtica del Congo.

Tot i que com a societat estem immersos en l’ús de noves tecnologies, siguem crítics amb el seu ús:

- Apaguem el telèfon a la nit, quan estudiem o quan volguem que ningú ens molesti. A més, ens estalviarem exposar el nostre cervell als caps electromagnètics.

- Evitem el consumisme. No cal comprar un telèfon mòbil cada any.

Font: http://www.elpep.info/pantalles/mobil/

Com se si un amic està enganxat a un videojoc?

Tens un amic que cada cop surt menys? Sempre està jugant a l’ordinador o la videoconsola? Els videojocs i les noves tecnologies, com ja hem comentat altres vegades en el bloc, poden generar addicció. I com podem saber si algú té un problema?

Algunes pistes que ens poden ajudar a esbrinar si algun amic o amiga pot tenir addicció al joc són les següents:

- Es passa moltes hores jugant a l’ordinador o a la videoconsola.

- Ha deixat de banda als amics i amigues perquè preferia jugar.

- Descuida les seves obligacions o tasques importants, com els deures, els entrenaments d’esport, etc.

- Us demana que aneu a casa seva a jugar amb ell.

- Quan està amb vosaltres només pensa i parla sobre el joc.

A més l’Associació AIS, d’atenció i investigació a les socioaddiccions, facilita un auto-test per a avaluar si la persona pot tenir problemes amb els videojocs.

Podeu accedir a l’auto-test mitjançant aquest link: http://bit.ly/2buXa30

Tabac?

He fumat mai tabac?

M’he plantejat si vull fumar o no?

Si em fumo un cigarret, m’hi enganxaré?

Quan fumo semblo més gran?

Aquestes són algunes de les preguntes que des de elpep.info es proposen per mesurar el consum de tabac, el Tabacòdrom. A la seva web podeu respondre el qüestionari, i us donarà algunes respostes a les preguntes. A continuació teniu l’enllaç del Tabacòdrom.

Enllaç: http://www.elpep.info/drogodrom/tabacodrom/

Borratxo es lliga més?

El consum d’alcohol produeix desinhibició i eufòria que pot afavorir en un primer moment establir contacte amb altres persones, però també pot dificultar la parla, la coordinació i l’expressió de sentiments o pensaments. Si una persona es passa amb l’alcohol té una percepció distorsionada de la realitat, i pot acabar fent coses que no faria si no hagués begut, i de les quals te’n pots acabar penedint. No hi ha res més atractiu que ser un mateix i tenir la confiança de ser interessant pels altres.

Font:http://1segon.cat/project/borratxo-es-lliga-mes/

Publicitat de tabac?

La publicitat és una eina que serveix per promocionar un productes i augmentar la seva venda. Però...hi ha publicitat de tabac? Doncs no perquè està prohibida, però les empreses tenen altres mecanismes per fer que la gent fumi.

És casual que el personatge guapo i rebel fumi? I que quan algú està nerviós fumi? Doncs no és pas cap casualitat, una de les estratègies més utilitzades és fer fumar als personatges de series i pel•lícules dels adolescents.

Els anuncis i la publicitat han estat presents durant la història del cinema, i les empreses han estudiat molt bé com influenciar a les persones per tal que comprin els seus productes.

Com puc respondre a la pressió de grup?

Al llarg de la vida estem exposats a situacions on rebem pressió de grup. Un grup de persones, per exemple els amics, ens poden pressionar per fer alguna que no ens ve de gust fer o tenim clar que no volem fer. Però com podem ser originals i saber com respondre a la pressió de grup? A continuació us deixem un algunes tècniques que us poden ser útils:

Tècnica: Acord assertiu

Definició: Respondre a la crítica admetent part de raó de l’altre, però mantenint la postura en el fons de la qüestió.

Exemple: D’acord, em sembla molt bé el que dius, però de totes maneres no vull prendre alcohol.

Tècnica: Pregunta assertiva

Definició: Incitar a la crítica de l’altre per tal d‘obtenir informació i poder utilitzar-la en l’argumentació.

Exemple: Per què vols que begui? Ah! Per agafar el puntet i ser més divertida... però si jo sóc molt divertida, i a més, així m’estalvio la ressaca.

Tècnica: Posposar

Definició: Ignorar la situació de discussió i deixar-la per altre moment.

Exemple: Mira, no discutiré amb tu d’això perquè t’estàs capficant. Tu fes el que vulguis, que jo faré el que em sembla... i ja parlarem un altre dia…

Tècnica: Ironia assertiva

Definició: Respondre positivament a la crítica hostil.

Exemple: Què dius? Que faig el ridícul? No et preocupis, m’agrada ser original!

Tècnica: Retard assertiu

Definició: Retardar la resposta a la crítica fins que tot estigui més tranquil.

Exemple: No penso discutir amb vosaltres. Jo us respecto i per tant us demano el mateix per a mi.

Tabac ...de tercera mà?

Tothom sap que els fumadors i els fumadors passius (persones que aspiren el fum d’una persona que fuma al seu voltant) tenen conseqüències negatives per a la salut, però recentment s’ha descobert una tercera classe de fumadors, el “fumador de tercera mà”, aquella persona està en un lloc on abans s’ha fumat. Les substàncies nocives del tabac es queden impregnades a les cortines, el sofà, la roba, les parts o qualsevol objecte que hagi estat exposat al fum del tabac.

Fumar en catximba és més sa?

Algunes persones pensen que el tabac que es fuma a la catxima és més sa que de la cigarreta. El tabac de catximba està compost per barreja de tabac (igual que la cigarreta) i intensos aromes de fruites. Aquests aromes que poden ser agradables, porten a pensar als consumidors que no produeix cap efecte nociu pel cos. La realitat és que entre 20 minuts de catxima equival aproximadament a 20 cigarretes.

Alcoholòdrom

L’alcoholòdrom és un test de 10 preguntes per saber és el consum d’alcohol d’una persona , i quins efectes té. Podeu fer-lo fent click al següent enllaç: http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/sobre_les_drogues/veus_el_que_be...

Font: http://www.elpep.info/

Els videojocs, enganxen?

Sembla que no només les drogues poden generar dependència, sinó que també hi ha addiccions comportamentals. Tot i que els videojocs no són drogues i no s’introdueixen al cos de la persona, si que tenen efectes al Sistema Nerviós Central i poden generar dependència. Els jocs actuen en al sistema de recompensa del cervell. Allò que abans era molt important per a la persona passa a un segon pla. Això vol dir que preferirà jugar a dormir bé, estudiar per a un examen, o bé sortir amb els amics.

Quins són els components del tabac?

Tot els productes que es vénen han de detallar quins són els seus components i ingredients. El tabac i el seu fum contenen al voltant de 4000 substàncies que perjudiquen la salut. Està compost per les fulles del tabac, pols de tabac i tabac recuperat al que se li afegeixen additius. Però, quins són aquests additius? Doncs la majoria d’aquests compleixen dues funcions: augmentar el poder addictiu de la nicotina i millorar el gust de la cigarreta. Segons diferents anàlisis realitzat al llarg dels anys, entre d’altres components que s’han trobat en el tabac es troben gairebé setanta substàncies que poden produir càncer com amoníac, naftalina, amoníac (producte de neteja), butà, DDT (plaguicida) crom (element metàlic), poloni-210 (element químic) i quitrà entre d’altres. Entre aquests components que milloren el gust es troben diferents tipus de sucres, xocolata, regalèssia i mentol entre d’altres. Com és que les empreses de tabac són les úniques que no han de etiquetar tots els components del tabac?

Les begudes energètiques donen energia?

Doncs no! Et donen la sensació de tenir més energia però realment no en donen (ni ales tampoc...). El que passa és que tenen molta cafeïna i el fa aquesta és augmentar el ritme cardíac i els nivells de pressió arterial.

La cafeïna és la droga més consumida en tot el món, i no està prohibida en cap país. Una tassa de cafè conté entre 60 i 110 mg i una beguda “energètica normalment equival a 3 tasses de cafè.

Font: http://www.kolokon.com/

Sabies que Irlanda és el primer país europeu en introduir el paquet de tabac neutre?

El paquet de tabac neutre és un paquet de tabac, en el qual en l’embolcall no apareix cap tipus de dibuix o color. Aquesta mesura es pren perquè se sap que les tabacaleres fan els paquets de tabac atractius per fer que la gent, i sobretot la gent més jove, es fixi amb ells i els compri.

La característica d’aquests tipus d’empaquetaments és que no tenen logotip i són de forma idèntica, mateixa grandària i mateix color. L'única diferència entre els paquets serà el nom de la marca, que apareixerà escrit amb petits caràcters.

Un 74% dels francesos creuen que aquesta mesura no funcionarà, però a Austràlia està disminuint la quantitat de nous fumadors i augmenta la quantitat dels que deixen de fumar. I tu, que en penses? Deixarà la gent de començar a fumar si el paquet és poc atractiu?

La gent que fuma es cansa abans?

Si, principalment perquè el monòxid de carboni del fum del tabac fa que les persones que fumen tinguin menys oxigen a la sang. El fet que l’oxigen no circuli bé per la sang fa que les persones es cansin abans fent activitats quotidianes, com per exemple: pujar escales, caminar, fer esport..... Font: http://eltabacaldescobert.diba.cat/

És millor fumar shisha, narguile o pipa d’aigua que tabac?

Fumar amb shisha, narguile o pipa d’aigua no deixa de ser això: fumar. El que s’està fumant són diferents tipus de tabac amb sabors o edulcorants, moltes vegades amb mel. Aquesta activitat social importada d’orient, pot tenir inclús alguns inconvenients més que fumar cigarrets convencionals: que es comparteixi pot comportar un risc de transmissió de malalties infeccioses, el fet que s’estigui fumant durant més o menys una hora fa que s’inhali molt més fum i l’ús del carbó produeix alts nivells de monòxid de carboni, metalls i carcinògens, entre d’altres. En un el Congrés Mundial de Tabac realitzat a Abu Dhabi es va confirmar que no existeix cap producte de tabac que sigui segur per la salut.

Perquè els fabricants de tabac li afegeixen més substàncies?

Els fabricants hi solen afegir altres substàncies (recordem que ja passen de les 4.000), com amoníac o cacau, entre d’altres, per a modificar l'aroma i el gust per fer-lo més agradable i per fer que el tabac cremi més de pressa i el fumador n’hagi de comprar més. O probablement la principal, per fer que la nicotina s'absorbeixi més ràpidament o en major quantitat, i que d’aquesta manera generi dependència més aviat. Per exemple, el cacau afegit al tabac dilata les vies respiratòries fent que entri més fum als pulmons.

Què passa si bec una beguda energètica abans de fer esport?

Quan una persona fa esport el cor li batega molt ràpid. Quan una persona pren una beguda energètica en grans quantitats també li pot passar que el cor li bategui molt ràpid, a més a més de fer augmentar el ritme respiratori i la temperatura corporal. Si unim l’esport i les begudes energètiques aquests efectes es poden potenciar. El millor per beure quan es fa esport (i abans i després de fer-ne) és aigua, o en tot cas les begudes isotòniques.

Com afecta el fum a les persones no fumadores?

Els fumadors passius són aquelles persones que no fumen, però que havent decidit no fer-ho, es traguen el fum del tabac. Si compartim un espai o convivim amb algú que fuma, ens pot afectar, ja que el fum del tabac contamina l’aire. El fum del tabac té els mateixos efectes sobre els fumadors i els no fumadors, tot i que d’una manera més atenuada en aquests últims, ja que no aspiren la mateixa quantitat. S’ha constatat que familiars de fumadors pateixen més malalties respiratòries que en les famílies on ningú fuma.

Si tan perjudicials són el tabac i l’alcohol, perquè no es prohibeixen?

Al llarg de la història ja hi ha hagut algunes vegades que s’han intentat prohibir, i, tot i que el consum va descendir i les malalties que produïen també, van aparèixer greus problemes socials i de delinqüència. Actualment, molts experts de l’OMS i del Banc Mundial, consideren que la prohibició seria poc útil, i donen tres raons: que probablement es seguiria consumint, que la prohibició podria portar altres problemes i que és probable que la majoria de països no ho accepti.

Font: Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo

Saps que va dir un dels representants de l’empresa Philip Morris (productors de tabac) l’any 1981?

“És important conèixer tot el que puguem sobre les actituds i els patrons de consum de tabac dels adolescents. L’adolescent d’avui és un consumidor potencial habitual de demà, i la immensa majoria dels fumadors comencen a fumar durant l’adolescència...” OMS

Quina és la diferència entre una droga i un medicament?

Hi ha moltes diferències, però podríem destacar que: els medicaments els recepten els metges, que són persones que han estudiat i en saben molt de salut. La gent quan pren medicaments sol ser perquè està malalta i es vol posar millor, en canvi, a l’inici, la majoria de gent quan pren drogues no ho fa per perquè està malalta sinó per curiositat, per la pressió dels altres,... Quan una persona compra un medicament, li ve un prospecte que li dóna molta informació, en canvi quan una persona compra una droga - i més si és il•legal- , ningú li dóna aquesta informació.

Quines subtàncies conté el tabac?

El fum del tabac és una barreja complexa de gasos i partícules en el que hi ha més de 4.000 substàncies químiques, algunes d’elles irritants i més de quaranta cancerígens. Entre aquestes substàncies hi ha els hidrocarburs, els metalls pesats, gasos com ara el CO. A més a més, hi ha més de 70 substàncies afegides per les companyies tabacaleres durant la seva manufacturació (Fowles i Dybing, 2003). Tot i això, en els paquets de tabac només ens informen de 3 substàncies de les 4.000: nicotina, quitrà i monòxid de carboni. Per què deu ser?

Les begudes alcoholiques ajuden a les persones a estar més animades perquè són estimulants?

Les begudes alcohòliques, contràriament al que la majoria de gent pensa, són substàncies depressores. És a dir, adormen el SNC provocant l’efecte contrari al d’un estimulant. La sensació d’eufòria inicial es deu a que una de les primeres parts del cervell que l’alcohol inhibeix és la que s’encarrega del control de la conducta. Així, si aquesta zona s’adorm estem més desinhibits, sense vergonya, en definitiva, sense filtre, i això ens pot fer pensar que estiguem més alegres. De fet, un consum abusiu d'alcohol fa perdre el control sobre les emocions i sentiments. Si estàs deprimit/trist aquest sentiment s'aguditza. Tanmateix, es produeix una major fatiga física i més son; també es perd força i coordinació.