Historial mites adolescents

Les fumadores passives de la caximba, tenen riscos

Cert. La taxa de monòxid de carboni en no fumadors però exposats al fum de la caximba, equival a la taxa observada en fumadors de 6 a 8 cigarretes. Les petites partícules que es troben a l’aire poden provocar irritacions oculars, al coll i als bronquis. Aquestes, també s’associen a malalties cardíaques i afectacions pulmonars.

Link: https://bit.ly/36PV1Zx

Les cigarretes light fan menys mal

Fals. A molts països han prohibit aquesta classificació, ja que les persones creuen que són menys perjudicials per a la salut. “Light” significa que té menys concentracions d’algunes substàncies, però poden ser igualment perillosos. En moltes ocasions, se n’acaba fumant més o fan calades més profundes i per tant, s’augmenta el nivell de monòxid de carboni a la sang.

Link: https://bit.ly/33ojZNo

L’alcohol aprima

Fals. L’alcohol engreixa, i si la persona ho barreja amb refrescos o begudes energètiques encara més!

Link: https://bit.ly/2lrgaXM

Tots els joves consumeixen drogues?

Fals. El consum de drogues s’associa habitualment als joves, però la majoria d’aquests no en consumeixen i els que ho fan generalment ho fan en espais d’oci i, generalment, es tracta de persones que es troben en una etapa d’experimentació.

Link: https://bit.ly/2AuvuJC

Una intoxicació greu amb l’alcohol pot produir la mort

Cert. Si la intoxicació és greu, hi ha un risc elevat de morir, ja que l’alcohol pot provocar parada respiratòria i cardiovascular. Alhora també pot comporta pèrdua de consciència, gastritis crònica, alteració del funcionament del fetge, hepatitis, etc.

El tabac perjudica els ossos

Cert. Agreuja i augmenta les probabilitats de patir artritis reumatoide i fractures. El tabac provoca que els teixits no s’oxigenin tant el que dificulta, alhora, la seva regeneració.

Link: https://bit.ly/2IclQxL

L’alcohol dona energia

Fals. L’alcohol és un depressor, per tant el que fa és adormir al cervell. Redueix la capacitat per pensar, parlar, moure’s, etc.

La persona que més alcohol pot beure és la més forta

Fals. Que una persona toleri més quantitat d’alcohol que la resta no vol dir que sigui més forta ni millor, sinó que està més habituada a beure. Tot i així, també depèn d’altres característiques individuals ( com l’alçada, el pes, l’edat) i de l’entorn.

Les begudes alcohòliques ajuden les persones a estar més animades.

Fals. Tot i que en petites dosis produeix una sensació d’eufòria i desinhibició, l’alcohol és una substància depressora del sistema nerviós central i provoca somnolència, pèrdua dels reflexos i, fins i tot, pot provocar el coma.

Les pantalles generen cansament i sequedat als ulls.

Cert. S’ha comprovat que davant les pantalles es pestanyeja un 30% menys. Això provoca que l’ull s’assequi, es posi vermell i es cansi abans. Per reduir aquestes molèsties, es pot utilitza la norma de 20-20-20: cada 20 minuts davant les pantalles, s’ha de descansar 20 segons, mirant a 20 peus de distància (5 metres).

Els videojocs fan que la persona es torni violenta.

Fals. Un joc per si mateix no farà que una persona es torni violenta. Si no que depèn de diferents factors com la persona, la família, l’educació, etc.

Tothom utilitza les xarxes socials.

Fals. Tot i que hi ha un augment dels usuaris a les diferents xarxes, el percentatge de persones que les utilitzen, és baix. Segons l’últim estudi de We are social només el 31% de la població mundial fa un ús d’aquests.

El consum d’alcohol ajuda a entrar en calor i a treure el fred.

Fals. Si que és cert que l’alcohol, al principi, produeix una sensació puntual de calor però amb l’estona la temperatura del cos comença a disminuir i per tant la persona tindrà fred.

Els cotxes contaminen més que el fum del tabac.

Fals. Un estudi realitzat a Itàlia va demostrar que dins d’un garatge ventilat, la combustió de 3 cigarretes durant 30 minuts era superior a la del motor d’un cotxe durant el mateix temps.

L’alcohol ajuda està bé amb un mateix i els altres.

Fals. L’alcohol fa que la gent es desinhibeixi, però hi ha persones que quan beuen es mostren més agressives i realitzen conductes que els hi pot provocar problemes amb la llei, conflictes de parella, amb la família, etc.

L’addicció a la tecnologia no està causada per la tecnologia

Les addiccions tecnològiques no tenen per què està causades per la tecnologia, poden ser símptomes de trastorns com l’ansietat o problemes d’atenció. ¿Oi que les persones que pateixen una depressió i es passen el dia dormint no en diem que tenen una addicció al llit? Aquest tema és important alhora de determinar quins són els problemes i quines persones necessiten tractament i per a quines malalties.

Font: https://bit.ly/2mk9yHK

Les begudes energètiques estan permeses per a menors d’edat en tots els països

De moment sembla que sí però hi ha països que es plantegen la regulació de la venda d’aquests productes. Un d’ells és el Regne Unit, que prohibirà la venta de begudes energètiques als nens per l’excés de sucre i cafeïna que porten aquests productes. És una de les mesures per lluitar contra la obesitat infantil.

Font: https://bit.ly/2KGpJwM

Les persones s’enganxen a les drogues per la seva genètica

És cert que la persona amb una dependència a les drogues té una base genètica en el seu cervell però no en les seves conductes. Prendre drogues o no és una decisió que pren cada persona i és aquesta qui tria com es relaciona amb les substàncies del seu entorn.

L'alcohol aporta nutrients i vitamines

FALS. El consum d'alcohol no aporta cap tipus de nutrient ni vitamina. De fet, podríem dir que el consum d’alcohol engreixa, ja que aquestes begudes contenen etanol. L'etanol aporta 7 quilocalories per cada gram. A més d’aquesta aportació de calories, s'ha tenir en compte que es tracta d’un component tòxic per al nostre organisme i per al cervell de les persones que en consumeixen!

Si s’ha begut alcohol i es pren cafè, estàs en bones condicions per a conduir?

Existeix el mite que el cafè, que es un estimulant del sistema nerviós central, compensa els efectes del consum d’alcohol. Si una persona ha begut alcohol, no pot conduir ja que l’alcohol afecta tan al temps de reacció davant dels diferents estimulants al volant com a la capacitat per atendre i prendre les decisions encertades a la carretera. L’alcohol s’elimina del cos amb el pas del temps, no prenent cafè.

En aquesta vida sempre s’ha d’estar alegre

Avui dia es viu en l’era de l’hedonisme. És a dir, la nostra societat pretén aconseguir el plaer tot el temps, intentant evitar sentir frustració, la mínima espera... Aquesta creença que existeix a la societat fa que quan aparegui la mínima incomoditat o frustració del tipus “m’avorreix el pla que tenim avui”, no ho acceptem de manera natural i ens sentim “obligats” a sentir plaer de manera immediata. Aquesta creença d’aconseguir el plaer tot el temps és poc realista. Es irreal ser feliços tot el temps, de manera que us animem a ser fidels a allò que realment sentiu i no sentiu la “obligació” de recórrer al consum de drogues per complir aquest dictat que ens marca la societat, sotmesa a la cerca constant del plaer.

Si fumes porros penses millor

En realitat quan una persona fuma porros la percepció de la realitat es veu alterada i la concentració s’altera. El cànnabis afecta a l’atenció i a la capacitat de memoritzar i d’aprendre, per aquest motiu el seu consum afecta directament als estudis , al present i al futur de la persona.

El consum d’alcohol ajuda a superar les hores baixes i el cansament i a estar més animat i en forma

L’alcohol és un depressor del Sistema Nerviós Central, és a dir, adorm les diferents parts del cervell. Una de les primeres parts que anul·la és la part prefrontal, que fa perdre el control sobre les emocions i els sentiments. Després d’una breu sensació de benestar, si esteu tristos o deprimits, aquesta situació s’aguditza. Així mateix, es produeix més fatiga física i més son; també es perd força i coordinació.

Utilitzar el mòbil no enganxa!

És cert que utilitzar un telèfon no enganxa en si mateix, sinó que pot generar addicció allò que fas amb el mòbil. Penjar fotos a l’Instagram, parlar pel Whatsapp o compartir moments a l’Snapchat pot generar addicció, però és lleugerament diferent a la causada per drogues, ja que la persona no introdueix cap substància al seu organisme, però si que té efectes en el Sistema Nerviós Central.

“Les begudes energètiques van bé per estudiar”

Les begudes energètiques són substàncies estimulants del sistema nerviós central, de tal manera que actuen “accelerant” el funcionament del cervell. Ara bé, un cervell que funciona més ràpid vol dir que funciona millor? La resposta és negativa. La publicitat que rebem d’aquestes begudes ens indiquen que donen energia per esport, que et recuperes millor després de fer un esforç, que funcionen per estudiar millor, etc. En realitat per estudiar necessitem un nivell d'atenció concret, i el consum elevat de cafeïna pot provocar que aquest sigui més alt del consum òptim per a l'estudi.

Els i les joves cada dia consumeixen més drogues

Fals. El consum de drogues entre la població jove d’entre 14 i 18 ha disminuït segons les últimes dades de l’enquesta ESTUDES que realitza el Pla Nacional sobre Drogues.

Font: http://bit.ly/2eNvfj8

“Si no aconsegueixes deixar de fumar a la primera no ho aconseguiràs”

Fals. Deixar de fumar és un procés costós i sovint algunes persones ho intenten més d’una vegada fins que ho aconsegueixen. Les recaigudes formen part del procés de deshabituació del tabac.

Font: http://bit.ly/2eNvfj8

L’alcohol aporta energia

Fals! De fet l’alcohol és una substància depressora i fa que el cervell de la persona que en consumeix funcioni més “lent”, i per tant redueix la capacitat de realitzar qualsevol activitat.

El coma etílic només passa quan es beu molt

El coma etílic no és ni més ni menys que una sobredosi d’alcohol. L’alcohol és una substància depressora que fa que el cervell i les altres funcions vitals s’alenteixen poc a poc. Si es produeix una sobredosi, com és el coma etílic, pot portar a l’alentiment del cor i de la respiració fins a aturar-se. No depèn de la quantitat sinó que també s’han de tenir en compte els graus d’alcohol de la beguda, en quant de temps s’ingereix!

Font: http://bit.ly/2nme6LN

Beure et fa més rebel

Mite! Ser rebel no té res a beure amb el consum d’alcohol. Contrariament ser rebel vol dir rebutjar l’obediència d’una autoritat establerta, o qüestionar i ser crític amb allò que està establert.

Sovint a les pel.lícules es relaciona l’alcohol amb persones que són rebels i compromeses amb la societat, però això només és una estratègia per vendre més alcohol. Si algú consumeix alcohol és possible que sota els seus efectes les decisions que prengui o els actes que es faci no els hagi meditat prou, la qual cosa pot comportar assumir més riscos o implicar-se en activitats amb conseqüències negatives per a la persona.

Font: http://bit.ly/2nme6LN

"Si fumo de la cigarreta electrònica no m’enganxaré al tabac "

Segons un estudi de la Universitat de Michigan, els adolescents que comencen a «vapejar» amb la cigarreta electrònica tenen quatre vegades més possibilitats de fumar tabac en un futur.

Font: http://bit.ly/2nme6LN

“Quan fumo porros em concentro millor”

Fumar cànnabis altera la manera en com percebem la realitat, la concentració, l’atenció i la memòria. Es possible que quan una persona consumeix cànnabis tingui la sensació de concentrar-se millor perquè focalitza l’atenció en un punt concret. Però focalitzar més no vol dir estar més concentrat i memoritzar millor. Si una persona es fuma un porro i després va a classe o a estudiar és possible que tingui dificultats per recordar, ja que el cànnabis interfereix en el procés d’aprenentatge.

L’alcohol fa que oblidis els problemes?

Beure alcohol no fa que canviï l’estat d’ànim de la persona, sinó que intensifica les emocions i sentiments que ja té. Si la persona està trista perquè té algun problema aquesta situació pot empitjorar. Potser el fet d’estar amb amics i parlar sobre el problema fa que la persona es senti millor i es distregui, però això no ho fa l’alcohol.

Mite o realitat? El haixix i la marihuana són la mateixa droga?

La cannabis sativa és una planta utilitzada des de l’antiguitat per les seves propietats farmacològiques, amb la qual es fan diferents preparacions per a la seva utilització. Les més habituals són el haixix (també anomenat xocolata, costo, etc.) que és una pasta que s’obté premsant la resina de la planta, i la marihuana (maria, herba, etc.) que és una barreja de les fulles, tiges i flors, assecades i triturades. L’oli de haixix és una preparació menys coneguda i habitual.

La forma de consum habitual dels derivats del cànnabis és fumant, en forma de cigarrets barrejats amb tabac (normalment), coneguts com a porros, petas, canuts, etc., o bé directament amb vaporitzadors. De vegades, es consumeixen per via oral, incorporant-los a pastissos o altres aliments. Les diferents preparacions contenen quantitats variables de substàncies psicoactives, essent la més important el delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), present habitualment en una proporció d’un 1-5% en la marihuana, d’un 15-50% en el haixix, i d’un 25-50% o més, en l’oli. Per tant, la marihuana i el haixix constitueixen presentacions diferents d’una mateixa droga o principi psicoactiu.

Encara que al cotxe es mantingui la finestra oberta, no s’evita que el fum s’hi acumuli

S’ha demostrat que fumar al cotxe amb la finestra oberta no evita que el fum romangui a l’habitacle del vehicle. El cotxe és un lloc d'exposició molt important a les substàncies tòxiques del tabac per les elevades concentracions que se’n poden registrar.

Font: http://bit.ly/1HkqFyb

“Emborratxar-se només un dia a la setmana no passa res!”

Fals! Recordeu que el cervell està creixent fins als 21 anys més o menys. Les persones que abusen de l’alcohol, tot i que només sigui un dia a la setmana, poden entorpir el desenvolupament del seu cervell.

Les fotografies que compartim no s’emmagatzemen!

Diuen que algunes aplicacions que s’utilitzen per a compartir fotografies, aquestes només queden disponibles per als contactes unes hores , però no es guarden de manera permanentment. Doncs això és un mite!

Qui ens assegura que les persones que reben la fotografia no fan una captura de pantalla? Ens llegim totes les condicions d'ús de les aplicacions?

Algunes d’aquestes aplicacions en les seves condicions d’ús tenen descrit que es “poden emmagatzemar i compartir qualsevol fotografia que es comparteixi a l’aplicació”. També existeixen aplicacions per a guardar aquestes publicacions efímeres, de manera que qui la rep la pot emmagatzemar de manera automàtica.

Per això cal anar molt en compte què decidim compartir amb els nostres contactes.

L’alcohol només perjudica a qui el consumeix.

És cert que quan una persona beu l’alcohol provoca unes conseqüències per a la seva salut, però també pot causar problemes a les persones que l’envolten. Quan una persona beu, augmenta les possibilitats de provocar baralles, perdre el control sobre el que es fa, molestar als altres, ja siguin amics i amigues o desconeguts.

Totes aquestes situacions poden provocar conflictes entre els amics i amigues, i és per això que per evitar “mal rotllo” cal vigilar amb el consum d’alcohol. La millor manera d’evitar-los és no consumint.

El consum d’alcohol amb els amics no és dolent.

Algunes persones creuen que per divertir-se i passar-ho bé s’ha de beure alcohol. Beure alcohol només els caps de setmana també té conseqüències a l’organisme. Planeja amb els teus amics i amigues el que us agradaria fer en el temps lliure. Hi ha formes més sanes de relacionar-se que bevent alcohol, compartint vivències i creixent amb experiències positives.

Si no aconsegueixes de fumar a la primera, mai ho aconseguiràs

Deixar de fumar és un procés en què es poden produir recaigudes. Sovint la persona que ho vol deixar ho intenta diverses vegades fins que s’aconsegueix deixar el tabac definitivament. Si coneixes a algú que ha recaigut anima’l i a no rendir-se i tornar-ho a intentar!

Font:http://www.tabaquisme.cat/es/dejar-de-fumar/estoy-pensandolo/mitos

Vomitar fa que s'elimini l'alcohol a la sang més ràpid

Fals. Vomitant només es treu l'alcohol que encara no ha passat a la sang. L'òrgan encarregat de metabolitzar l'alcohol és el fetge, i aquest ho fa a una velocitat constant. Per eliminar l'alcohol s'ha de deixar passar el temps. Tot i així, si una persona es troba malament a causa de l'alcohol pot ajudar a que es trobi millor.

El consum d’alcohol i tabac no comporta tant risc com el d’altres drogues

L’alcohol i el tabac, tot i ser substàncies legals són drogues. Per tant, comporten un risc per a la nostra salut quan les consumim. El consum de qualsevol droga comporta un risc elevat per a la salut, independentment de la legalitat o il•legalitat de la substància. Aquest risc varia en funció del patró de consum de la substància, és a dir, de la quantitat que es prengui, de la persona, del context en el que es trobi, de la via d’administració, de la qualitat de la substància, etc.

Si controles no passa res

Pot ser cert que el consum moderat i ocasional d’algunes drogues pot tenir pocs riscos (per exemple, una persona adulta que beu un parell de cerveses algun dia que surt de festa). Però la forma més segura que les drogues no provoquin efectes negatius és no prendre’n.

Encara que una persona en prengui poca quantitat, el pot perjudicar per la seva edat, situació o context on es trobi.

D’altra banda, persones completament dependents d’una droga segueixen dient que controlen, tot i que saben que no és cert.

A més cal tenir en compte que el fet de resistir els efectes de l'alcohol no significa que una persona sigui més forta. En canvi, pot indicar que el seu cos està acostumat a l'alcohol i que cada vegada en necessita més quantitat per obtenir els mateixos efectes. Això pot ser l'inici d'un procés de dependència de l'alcohol.

Les cigarretes light fan menys mal

Molts governs han prohibit aquesta classificació ja que pot conduir a un error. Que s'anomenin light no vol dir que facin menys mal a la salut, sinó que tenen menus concentracions d'algunes substàncies, però poden ser igualment perilloses. En ocasions se n'acaba fumant més o fent calades més profundes, incrementant per exemple, el nivell de monòxid de carboni a la sang.

L’alcohol t’ajuda a relacionar-te

Diuen que l’alcohol ajuda a que la gent es relacioni. Entre els efectes de l’alcohol es troba la de deprimir (reduir l’activitat) el lòbul prefrontal del cervell. Aquest fer provoca una falsa sensació de seguretat i desinhibició. Quan se'n pren molt, l'alcohol no només no ajuda a relacionar-se positivament sinó que pot fer que ens passem d'insistents, de graciosos i de pesats, fins i tot d'agressius. I això ens pot posar en més d'un embolic.

Una copa de vi al dia és bo pel cor

No està pas demostrat científicament que aquesta afirmació sigui certa. Els especialistes, però si que apunten a que una copa de vi al dia ajuda a baixar el colesterol a les persones adultes. Així que el consum hauria d’estar limitat a una copa per les persones que pateixen colesterol, sempre que no es pateixi hepatitis, diabetis, hipertensió, malalties cardiovasculars, insuficiència renal, gastritis o úlceres.

El fum del tabac contamina menys que la pol•lució ambiental

Entre els motius que alguns fumadors expliquen per seguir fumant és que el tabac perjudica molt menys que la contaminació ambiental. En realitat el tabac és el responsable del voltant del 30 % de tots els càncers mentre que els produïts per la contaminació de l’ambient és només el 2%.

Quan es deixa de fumar es passa molt malament. Pitjor el remei que la malaltia

És cert que quan es s'abandona el costum de fumar, la dependència a la nicotina provoca malestar, però és una situació temporal. En canvi, els beneficis són importants i apareixen als pocs dies d'abandonar el consum.

Les drogues naturals no fan mal

El fet que un producte o una substància sigui natural no implica que no pugui ser tòxic o que hagi de ser innocu. De fet, moltes espècies animals i vegetals tenen verins que, essent naturals, poden matar una persona. D’una manera semblant, moltes drogues d’abús són productes naturals o derivats de productes naturals, com ara el tabac, l’alcohol o l’heroïna. El cànnabis té, per exemple, un origen natural. No obstant això, conté més de 400 substàn¬cies químiques, moltes de les quals són tòxiques per l’organisme (destacaríem el THC, el cannabidiol i el cannabinol). Un altre cas, al tabac, droga d’origen natural, se li afegeixen additius químics per a fomentar-ne el consum i facilitar-ne la dependència.

Si no barreges diferents tipus d’alcohol no t’emborratxes tant

L’estat d’alcoholèmia es determina per la quantitat d’alcohol que hi ha circulant en sang, no pel tipus de beguda alcohòlica ingerida. Però, la sensació que barrejar diverses begudes alcohòliques emborratxa més es deu a que al fer aquestes barreges, es barregen diferents gustos i quantitats de sucre que poden provocar-nos mal d’estómac i mareigs.

Les drogues naturals no fan mal

El fet que un producte o una substància sigui natural no implica que no pugui ser tòxic o que hagi de ser innocu. De fet, moltes espècies animals i vegetals tenen verins que, essent naturals, poden matar una persona. D’una manera semblant, moltes drogues d’abús són productes naturals o derivats de productes naturals, com ara el tabac, l’alcohol o l’heroïna. El cànnabis té, per exemple, un origen natural. No obstant això, conté més de 400 substàn¬cies químiques, moltes de les quals són tòxiques per l’organisme (destacaríem el THC, el cannabidiol i el cannabinol). Un altre cas, al tabac, droga d’origen natural, se li afegeixen additius químics per a fomentar-ne el consum i facilitar-ne la dependència.

El bon bevedor és el que sap orinar

Quan una persona ha begut, és cert que va molt al lavabo, però això no significa que estigui treien tot alcohol del seu cos. El que realment fa l’alcohol al cos és deshidratar-lo, i només s’elimina a través de l’orina sobre un 10% de tot l’alcohol que hi ha al cos. Un 1% de l’alcohol s’elimina per evaporació: per la respiració, la suor i les llàgrimes. El fetge serà l’encarregat d’eliminar la resta d’alcohol durant les hores següents després d’haver begut.Font: www.pre20.es

Fumar és una decisió lliure

Aquest és l’argument que habitualment es fa servir per justificar la llibertat dels fumadors a consumir. Però de quina llibertat estan parlant? La llibertat de les empreses a fer publicitat per a què els nens i nenes comencin a consumir tabac? La llibertat de perjudicar els no fumadors?. Podríem dir que el tabac és com l’esclavitud, ja que moltes vegades l’addicció anul•la la capacitat de decisió del consumidor. La dependència al tabac és una malaltia que fa que els que la pateixen necessiten aquella droga per estar bé. Així doncs, la persona que necessita una droga per estar bé, és realment lliure?

Les cigarretes baixes en nicotina no fan mal

Encara que es diu que les cigarretes baixes en nicotina i quitrà són menys perjudicials, se solen fumar en major quantitat per aconseguir la mateixa concentració de nicotina en sang, amb la qual cosa s'anul•len els seus avantatges i els riscos s'igualen a la resta de cigarretes normals.

Fumo perquè m’agrada.

Alguns fumadors diuen això en algun moment. Tot i això, la majoria també diu que la primera vegada que ho va provar no li va agradar. Allen Carr (autor de “Es facil dejar de fumar si sabes como”) va dir que a ell també li agradava molt la llagosta, però que no anava tot el dia amb 20 llagostes penjades al coll.

Deixar de fumar és molt difícil

Les persones que tenen dependència a la nicotina, quan deixen el tabac solen sentir malestar. Però aquest malestar només és temporal, en canvi els beneficis que comporta deixar de fumar són molt importants i apareixen al cap de pocs dies de deixar de fumar. Els efectes positius el primer dia que deixa de fumar són: disminució del ritme i la freqüència cardíaca, augment de la temperatura dels peus i les mans, augment de l’oxigen en sang i disminució del risc d’infart de miocardi. Al cap d’un any la persona pot disminuir a la meitat el risc de malalties a les artèries. Tens alguna persona fumadora al teu voltant? Ara ja pots motivar-lo a què ho deixi! Font: Guía sobre drogas. Plan Nacional sobre Drogas, 2007.

Poques cigarretes al dia no fan mal

Els efectes nocius del tabac no depenen de la quantitat que la persona fumi. No existeix una quantitat de tabac que sigui segura. Per tant l’única manera de saber que el tabac no ens fa mal és no fumar.

Fumar tabac no afecta a la pràctica d’esport

Nombrosos estudis han mostrat que el consum de tabac afecta, i molt, el rendiment esportiu en les persones fumadores, ja que són menys resistents a l'exercici físic, tenen una capacitat pulmonar menor i es cansen més i més ràpid.

Fumar una cigarreta relaxa i alleuja l'estrès

El tabac no té propietats relaxants perquè és un estimulant. L'aparent sensació d'alleujament' quan es fuma una cigarreta es deu a la supressió dels símptomes d'abstinència produïts per la falta de nicotina al cervell.

El meu avi va fumar tota la vida i va morir de vell!

El fet de fumar fa que augmentin molt les probabilitats de patir malalties greus i de morir prematurament, però no determina que això passi en tots els casos. Tanmateix, el cert és que el consum de tabac és un factor causant de la tercera part dels càncers, a més de moltes malalties respiratòries, del cor i de la circulació. Val la pena el risc?

L'alcohol és un aliment

L'alcohol engreixa però no alimenta. Al contrari, augmenta la producció de greix al cos.

La Taurina és...

La Taurina és un dels components de les begudes energètiques (o estimulants) que més s’estan bevent actualment. Ja fa temps que corre el rumor que la Taurina és el semen del bou....però creieu que això és cert? Realment aquest component és un aminoàcid que es troba en els teixits de moltes espècies animals, inclús els humans en tenim. La solem menjar en les carns vermelles i amb el peix.

El tabac de liar és menys perjudicial que el normal

Pot ser que el tabac de liar tingui una miqueta menys de components tòxics, però no tants. Recordem que una cigarreta normal en té més de 4000. Encara que es diu que les cigarretes baixes en nicotina i quitrà són menys perjudicials, s’acostumen fumar en major quantitat per aconseguir la mateixa concentració de nicotina en sang, amb la qual cosa anul•len els seus avantatges i els riscos s'igualen a la resta de cigarretes normals.  

Fumar tabac aprima

Qui ho diu que fumar aprima? És cert que fumar crema calories i quan es deixa de fumar pot produir-se un augment de pes. El que sol passar és que quan una persona que està enganxada i deixa de fumar, li entra ansietat, i el que es fa molts cops és menjar. El que també passa quan es deixa de fumar és que es recupera el gust i l’olfacte, i les persones gaudeixen més menjant. Una alimentació sana i un exercici moderat poden ser d'ajuda per no augmentar de pes.

Però recorda, el més saludable és no fumar, però si es pren la decisió de fer-ho, com abans es deixi millor! La salut i la butxaca ho agrairan, ... Encara que a les empreses tabacaleres no els faci molta gràcia.... A més existeixen tècniques psicològiques i/o farmacològiques que poden ajudar a deixar-ho. (CNPT (Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo).

Els cigarrets electrònics no enganxen

Apa... una altra cosa amb què gastar diners! Així és com actualment es venen aquests cigarrets, així i dient que ajuden a deixar de fumar, que són més saludables que els cigarrets tradicionals.... Sobre aquest mite s’han de tenir en compte dues coses. La primera és que poden haver-n’hi amb nicotina i sense.

Els que porten nicotina, per ells mateixos ja enganxen (la nicotina és una de les substàncies més addictives que hi ha). La segona és que encara que no portin nicotina, també pot aparèixer una dependència psicològica (ex.: sempre que faig el cafè vapejo) o una dependència gestual (tenir alguna cosa a les mans). 

El fum del tabac només fa mal a les persones fumadores

Hi ha estudis que mostren que l’exposició durant una hora a l’aire contaminat per fum de tabac, equival a fumar-se tres cigarrets. Les conseqüències de l’exposició al fum del tabac i la seva inhalació involuntària són, entre d’altres, risc de patir càncer, malalties cardiovasculars i diversos problemes respiratoris.

L’exposició al fum del tabac comporta un risc encara més elevat per nens i dones embarassades, ja que els fills de pares fumadors tenen més risc de patir malalties respiratòries que els fills de pares no fumadors. En l’embaràs, l’exposició al fum del tabac incrementa el risc de patir avortaments espontanis i naixements prematurs.

El consum d'alcohol i tabac no comporta tant risc com el d'altres drogues

L’alcohol i el tabac, tot i ser substàncies legals són drogues. Per tant, comporten un risc per a la nostra salut quan les consumim. El consum de qualsevol droga comporta un risc elevat per a la salut, independentment de la legalitat o il•legalitat de la substància. Aquest risc varia en funció del patró de consum de la substància, és a dir, de la quantitat que es prengui, de la persona, del context en el que es trobi, de la via d’administració, de la qualitat de la substància, etc.