Què és l'alcohol?
L’alcohol és una substància depressora que alenteix el funcionament del sistema nerviós central. Hi ha dos tipus de begudes alcohòliques: les fermentades, aquelles que s’obtenen a través de la fermentació de sucres i tenen entre un 5% i un 15% d’alcohol pur, com el vi, la sidra o la cervesa; i les destil·lades, que s’obtenen per la destil·lació de begudes fermentades, com el conyac, el whisky, la ginebra, etc. Tenen entre un 17% i un 45% d’alcohol pur.
Els efectes depenen de la quantitat, de la persona, del seu estat d’ànim i del context.
En dosis baixes, pel que fa a la conducta, produeix eufòria i desinhibició, i altera la capacitat d’autocontrol. Alhora, disminueix funcions mentals, com l’atenció, la memòria, la capacitat de raonament i la presa de decisions, etc. En l’aspecte psicomotriu, produeix l’augment del temps de reacció i disminueix la coordinació, l’equilibri, etc.
En quantitats més elevades, provoca somnolència, dificultats per parlar i caminar, disminució dels reflexos, visió doble, parla pastosa i vòmits. Si en aquest estat d’intoxicació es continua bevent, fins i tot, es pot provocar el coma etílic.
L’alcohol no està recomanat per a menors d’edat.
A curt termini, augmenta el risc de patir accidents i dur a terme conductes sexuals de risc; influeix negativament sobre el comportament social (baralles, agressions, excessiva hilaritat...). A més quantitat d’alcohol consumida, més risc hi ha de perdre el control.
A llarg termini, pot produir danys orgànics múltiples i greus, com patologies digestives, cardiovasculars, musculars, òssies i de la pell. Al cervell es produeixen canvis que poden comportar trastorns psiquiàtrics i dèficits cognitius que poden progressar fins a una demència.
Quan es consumeix alcohol no es pot parlar mai d’un consum sense risc o consum segur, ja que la persona sempre s’exposa a alguns dels riscos esmentats en l’apartat anterior.
Es considera beure’n massa qualsevol consum d’alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives. L’Organització Mundial de la Salut considera consum de risc 4 unitats de beguda estàndard (UBE) al dia en homes, i 2 UBE al dia en dones (1 UBE = 1 cervesa, copa de vi o cigaló; 2 UBE = 1 cubata o 1 copa d’una beguda alcohòlica destil·lada).
Alhora, es considera consum d’alcohol de risc el que facin persones menors de 18 anys, embarassades, les persones que necessiten beure’n per relacionar-se, o en qualsevol circumstància on n’estigui contraindicat el consum (com ara conduint o treballant).