Noves drogues. Què és el tusi?
Resposta
No és una única droga, es tracta d’un conjunt de substàncies, tant estimulants, com depressores i psicodèliques. Segons les anàlisis que s’han fet fins ara, s’ha trobat que la gran majoria d’aquests porten ketamina, acompanyada en diverses ocasions d’altres substàncies com cafeïna, MDMA o, inclús, paracetamol. Els riscos estaran relacionats amb els efectes de la ketamina i com aquesta interacciona amb les altres substàncies.
Com detectar si un adolescent pateix una addicció a les apostes en línia?
Resposta
Hi ha senyals que poden ajudar a estar alerta per detectar si un adolescent pateix una addicció a les apostes en línia. En moltes ocasions són encara menors d'edat que no tenen independència econòmica, fet que si sospitem que comencen a faltar diners o objectes de valor a casa, hem d'estar alerta. Si veiem que tenen despeses que no sabem d'on venen o notem canvis en el seu comportament com ansietat, insomni, ira o baix rendiment escolar, poden ser senyals que l'adolescent té algun tipus de problema amb el joc en línia.
Els adolescents que consumeixen cànnabis tenen més probabilitats de tenir un nadó prematur?
Resposta
Els adolescents que consumeixen cànnabis amb freqüència poden tenir més probabilitats que els seus fills i filles neixin prematurs quan ja siguin pares fins vint anys després, segons un nou estudi dirigit per la Universitat de Bristol, al Regne Unit. L'estudi, dirigit per acadèmics de la Universitat de Bristol en col·laboració amb l'Institut de Recerca Infantil Murdoch d'Austràlia, és el primer a identificar que el consum freqüent de cànnabis per part dels adolescents també pot comportar riscos intergeneracionals.
Quantes plantes es poden tenir a casa?
Resposta
Actualment, en el nostre context, el consum, la possessió i la compravenda de cànnabis està prohibida i penalitzada per la llei.
Apantallats
Resposta
El 90% dels joves entre 14 i 16 anys té entre dos i cinc dispositius digitals. Els quals, la gran majoria afirma que fa un ús molt habitual. Aquestes eines s’utilitzen principalment per escoltar música, navegar, buscar informació i jugar a videojocs. A Espanya, el 21% dels joves d’entre 10 i 25 anys pateix algun trastorn de comportament degut a la tecnologia. Tot i que l’addicció a les pantalles no es considera una malaltia. Darrere d’aquesta dependència sol haver-hi problemes d’autoestima, problemes familiars o a l’escola.
Incorporar la perspectiva de gènere quan parlem sobre drogues.
Resposta
A partir d’aquest vídeo, adreçat a professionals de l’àmbit de les drogues i altres agents socials podem comprendre la relació existent entre el gènere i el consum de drogues. Els factors de protecció, els factors de risc, les motivacions per iniciar-se en el consum o mantenir-se, els patrons d’aquest consum o els efectes i conseqüències són diferents entre nois i noies. Per tant, incorporar aquesta perspectiva serà de gran utilitat per la prevenció del consum de drogues.
Tens un “TIC” amb les TIC.
Resposta
És una infografia interactiva, creada per un equip de professionals anomenat CoP Educ@TiP. L’objectiu és conscienciar, als joves i adolescents, en l’ús que fan de les tecnologies. Alhora que es treballen sis competències bàsiques: la competència informacional, la comunicativa, la crítica, la tecnològica o instrumental, la competència en seguretat personal i en seguretat en dispositius.
La normativa de les cigarretes electròniques.
Resposta
L’Assemblea General de “la Organización Médica Colegial (OMC)” a aprovat un informe on es demana que les cigarretes electròniques estiguin sota la mateixa normativa nacional i internacional que el tabac. Durant la presentació d’aquest document es van exposar els riscos que té la nicotina per la salut i es defensava que aquests dispositius no poden ser utilitzats com a tractament de la deshabituació del tabac. Alhora inciten al consum dels joves i dels exfumadors i comporta riscos a les persones no fumadores del voltant.
“DiversiON” un programa d’activitats d’oci nocturn..
Resposta
A la província de Valladolid s’ha engegat un programa d’oci nocturn alternatiu dirigit a persones d’entre 12 i 18 anys. Les activitats comencen el 24 de novembre i l’1 de desembre en diferents espais. De 19:30 a 22:30 es realitzen diferents activitats com: busseig, rugbi subaquàtic, kin ball, zumba, hoquei, etc. Aquesta iniciativa vol promoure un ús racional i enriquidor de l’oci i el temps lliure i proporcionar la possibilitat de crear i reunir-se amb grups de persones de forma sana i divertida a l’hora, que es promou la prevenció.
Ja disponible la guia europea de respostes sanitàries i socials als problemes relacionats amb les drogues.
Resposta
Aquesta guia és un document de referència per aquelles persones encarregades de planificar o executar respostes sanitàries i socials als problemes relacionats amb les drogues a Europa. Mitjançant la divulgació d’informació clau sobre algunes de les qüestions més importants relacionades amb les drogues a Europa i les diferents respostes disponibles.
Catalunya vol prohibir fumar als cotxes.
Resposta
Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat, proposa actuar en espais tancats com el cotxe per protegir als fumadors passius davant l’exposició al fum del tabac. D’aquesta manera, es vol reduir el fet de fumar davant dones embarassades o nens i nenes. Aquesta mesura també pretén reduir els accidents de trànsit i el risc ecològic i ambiental que suposa llançar les burilles de la cigarreta per la finestreta del cotxe.
“Campanya Noctambul@s: #EsViolenciaSexual”
Resposta
Us presentem la campanya #EsViolenciaSexual que l’Observatori Noctambul@s ha engegat; una estratègia educativa, preventiva i de sensibilització davant les violències sexuals en contextos d’oci nocturn i consum de drogues. La campanya conté 6 postals amb missatges dirigits, principalment, a potencials agressors i còmplices. A més, inclou preguntes per a que les persones es qüestionin dinàmiques sexuals hegemòniques fonamentades en la desigualtat de gènere i en la subordinació de les dones. Us deixem l’enllaç amb el material preventiu de la campanya.
14 reflexions per a mestres
Resposta
Us presentem algunes de les reflexions que han compartit la pedagoga Eva Bach i la mestra Rosa Vilaseca, sorgides al cicle "Emocions de pel·lícula".
1. Per a que els/les alumnes respectin, als/les mestres han de ser un exemple per a ells/elles.
2. És molt important cuidar l’autoestima per evitar el desgast.
3. Per tenir autoritat cal està disponible. Observar, escoltar, veure i preguntar als adolescents
4. Els silencis són importants per observar i pensar el que millor es pot fer en cada situació.
5. És important conèixer al/la adolescent i la seva situació fora de l’aula. El/la professor pot ser un bon suport.
6. Una persona que és mestra, ha de ser humil en tot moment. Ha de saber reconèixer quan no sap alguna cosa.
L’OMS publica la versió final de la CIE-11
Resposta
La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha presentat la onzena edició de la Clasificación Estadística Internacional de Enfermedades y Problemas Relacionados con la Salud (CIE-11). Un dels canvis significatius que presenta aquesta versió resulta en la incorporació del trastorn per videojocs (entesos com a jocs digitals o videojocs ja sigui mitjançant connexió a internet o sense ella) dins dels trastorns deguts a comportaments addictius. L'OMS inclou aquesta categoria diagnòstica caracteritzada com un patró de comportament de joc “continu o recurrent” vinculat a tres condicions negatives provocades pel mal ús dels jocs digitals:
1) Falta de control de la conducta de joc en quan a inici, freqüència, intensitat, duració i context en el que es juga.
2) Augment de la prioritat que es dóna als jocs davant altres interessos vitals i activitats diàries.
3) Manteniment o escalada de la conducta tot i tenir consciència de les conseqüències negatives.
El tabac causa una de cada sis morts a Catalunya
Resposta
Al 2015 es van registrar a Catalunya 9.485 morts atribuïbles al consum de tabac. De les 27 persones, que de mitjana moren cada dia a Catalunya pel consum de tabac, set són per malalties cardiovasculars. Aquest consum és més elevat entre persones de 25 a 34 anys. Els homes solen ser més consumidors que les dones i dintre d’aquests, pertànyer a una classe social baixa i tindre un nivell d’estudis bàsic o no tenir estudis són factors de risc pel consum de tabac. Tot i que el consum de tabac ha disminuït, sobretot a nivell recreatiu en les dones, i la lluita contra el tabaquisme està donant bons resultats, encara fumen més d’un milió i mig de persones. En quant als adolescents, el consum també ha anat disminuït. De fet, ens trobem amb una prevalença del 9,2% (al 2016). És la més baixa respecte als anys anteriors.
L'era dels tranquilitzants
Resposta
Els ansiolítics (benzodiacepines) són dels medicaments més utilitzats en tot el món. A Espanya el seu consum és elevat, i té una tendència ascendent. S’ha observat que els adolescents també en consumeixen. Segons un estudi del Pla Nacional sobre Drogues, entre el 2016 i el 2017 un de cada sis menors va prendre aquest fàrmac per disminuir l’ansietat. Per primera vegada aquest psicofàrmac supera a l’alcohol i al tabac en quant a edat d’inici. Ara, es situa entre els 13 anys i els 14 anys (amb recepta mèdica i sense recepta, respectivament). Aquests fàrmacs van néixer com una alternativa, més segura i amb menys efectes secundaris, als barbitúrics. Poden ser utilitzats amb una finalitat més ansiolítica, sedant o hipnòtica. Principalment es recepten per l’insomni i els trastorns d’ansietat encara que hi ha casos on també es pren per les contraccions musculars o l’epilèpsia. El problema d’aquestes substàncies és quan s’utilitzen per més de dos mesos, ja que es comença a perdre la relació entre riscos i beneficis. Hem de tenir present que l’ansietat és un estat normal i inevitable en el dia a dia. Per tant, és important saber quan aquesta angoixa és un condicionant a la nostra vida, a la dels fills o persones grans per tal de buscar ajuda en els psicofàrmacs, o aprendre estratègies per gestionar-la.